Zeci de civili care au murit în timpul ocupației ruse a orașului ucrainean Bucha au fost uciși de săgețile minuscule de metal provenite de la obuze de tipul celor trase de artileria rusă, au spus medicii legiști.
Patologii și legiștii care efectuează autopsia asupra cadavrelor găsite în gropi comune din regiunea de la nord de Kiev, unde forțele ruse au fost acuzate de atrocități, au spus că au găsit mici săgeți de metal, numite fléchette, înfipte în capul și pieptul oamenilor.
„Am găsit câteva obiecte foarte subțiri, asemănătoare unghiilor, în corpurile bărbaților și femeilor, la fel și alți colegi din regiune”, a declarat Vladislav Pirovski, un medic legist ucrainean, pentru The Guardian. „Este foarte greu să le găsești în corp, sunt prea subțiri. Majoritatea acestor corpuri provin din regiunea Bucha-Irpin.”
Experții independenți în arme care au analizat imaginile cu săgețile metalice găsite în cadavre au confirmat că acestea sunt fléchettes, o armă antipersonal folosită pe scară largă în timpul primului război mondial.
Aceste săgeți mici din metal sunt închise în carcasele obuzelor de tancuri sau arme de artilerie. Fiecare obuz poate conține până la 8.000 de flechette. Odată trase, obuzele explodează când un detonator temporizat declanșează și împrăștie săgețile deasupra solului.
Fléchettes au de obicei între 3 și 4 cm lungime și se dispersează într-un arc conic de aproximativ 300 m lățime și 100 m lungime. La impactul cu corpul victimei, săgeata își poate pierde rigiditatea, îndoindu-se într-un cârlig, în timp ce partea din spate a săgeții, formată din patru aripioare, se rupe adesea provocând o a doua rană.
Potrivit unui număr de martori din Bucha, artileria rusă a tras cu flechette cu câteva zile înainte ca forțele invadatoare să se retragă din zonă, la sfârșitul lunii martie.
Svitlana Chmut, o locuitoare din Bucha, a declarat pentru Washington Post că a găsit mai multe cuie pe mașina ei.
Deși grupările pentru drepturile omului au încercat de multă vreme interzicerea obuzelor fléchette, munițiile nu sunt interzise de dreptul internațional. Cu toate acestea, utilizarea unor arme letale imprecise în zonele civile dens populate reprezintă o încălcare a dreptului umanitar.
Potrivit lui Neil Gibson, un expert în arme al grupului Fenix Insight, din Marea Britanie, care a analizat fotografiile fléchettelor găsite în Bucha, săgețile metalice proveneau de la baterie de artilerie 3Sh1 de 122 mm, folosită de artileria rusă.
„Un alt proiectil neobișnuit și rar văzut”, a spus Gibson pe Twitter . „De data aceasta este echivalentul rusesc al seriei americane de proiectile antipersonal (APERS) „Beehive”… Funcționează ca un adevărat proiectil de schije, dar este plin cu flechette și un liant de ceară.”
Fléchettes au fost folosite ca arme balistice încă din primul război mondial. Aruncate de avioanele noi de atunci pentru a ataca infanteria, săgețile metalice letale au fost capabile să străpungă căștile soldaților. Nu au fost utilizate pe scară largă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar au reapărut în războiul din Vietnam, când SUA au folosit o versiune de încărcături fléchette, ambalate în pahare de plastic.
„Flechettele sunt o armă antipersonal concepută pentru a pătrunde în vegetația densă și pentru a lovi un număr mare de soldați inamici”, potrivit Amnesty International . „Nu ar trebui să fie niciodată folosite în zonele urbane civile.”
„Nu trebuie să fii un expert în arme pentru a înțelege că Rusia a ignorat regulile războiului din Bucha”, a spus primarul orașului, Anatoli Fedoruk. „Bucha a fost transformat într-un safari cecen, unde s-au folosit de mine împotriva civililor.”
Forțele ruse au capturat Bucha, la 30 km nord-vest de Kiev, după lupte feroce, la câteva zile după ce a început invazia, în februarie. Li s-a dat ordin de retragere la sfârșitul lunii martie și, în zilele următoare, au ieșit la iveală gropi comune care conțineau cadavrele a sute de oameni care se pare că fuseseră masacrați.
O echipă de 18 experți de la departamentul de criminalistică al jandarmeriei naționale a Franței, alături de o echipă de anchetatori criminaliști din Kiev, au început să documenteze teroarea provocată civililor în timpul ocupației de o lună.
„Vedem multe corpuri mutilate (desfigurate)”, a spus Pirovski. „Mulți dintre ei aveau mâinile legate la spate și împușcături în ceafă. Au fost și cazuri cu focuri de armă automate, cum ar fi șase până la opt găuri pe spatele victimelor. Și avem mai multe cazuri de elemente ale bombelor cu dispersie încorporate în corpurile victimelor.”
Dovezile colectate de The Guardian în timpul unei vizite la Bucha, Hostomel și Borodianka și analizate de experți independenți în arme, au arătat că trupele ruse au folosit muniții cu dispersie, care sunt interzise în mare parte din lume, și bombe puternice nedirijate în zonele populate, care au distrus cel puțin opt clădiri civile.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia