Libertatea a vorbit cu Alina Surdu, managerul restaurantului The Riva, din San Pawl il-Baħar (Golful Sfântului Pavel), un oraş turistic din nordul insulei, despre cum arată viaţa în Malta în timpul pandemiei şi cum petrec românii de acolo.
În Malta încă se merge la plajă
Insula a fost până acum ferită de probleme. Are doar 465 de cazuri şi au fost înregistrate numai patru decese. În mare, viaţa îşi urmează cursul firesc.
“Nu au fost restricţiile aşa de dure ca în România. Restaurantele sunt deschise pentru livrări şi ridicări de comenzi. Magazinele alimentare sunt deschise, dar magazinele de haine şi altele sunt închise. Iar lumea se poate plimba în grupuri de maximum trei persoane. Încă putem merge la plajă”, spune Alina Surdu.
Oamenii au fost speriaţi la început, dar când au văzut că lucrurile sunt ţinute sub control s-au mai destins. Numărul mic de cazuri noi zilnice au făcut autorităţile să analizeze şi relaxarea unor restricţii.
Acum lumea e relaxată cât de cât. La noi nu au fost foarte multe cazuri şi s-au vindecat foarte mulţi.
Alina Surdu, manager restaurant românesc:
Malta priveşte deja spre sezonul de vară, în speranţa că turiştii se vor putea reîntoarce pe plajele lor.
Povestea singurului restaurant românesc
În Malta trăiesc câteva mii de români, iar numărul lor creşte vara, când sunt şi mai multe locuri de muncă disponibile în turism. Pentru ei, există un singur restaurant unde se pot întâlni pentru o mâncare tradiţională sau pentru botezuri şi petreceri.
“Patronul este român, stabilit aici de 20 de ani. Se ocupă în principal de tâmplăria pe iahturi. Tot ce am făcut noi aici a fost construit de muncitorii lui, până şi barul. Am încercat să facem ceva pentru români, că nu aveam un loc unde românii să poată întâlni”, spune managerul Alina Surdu.
Meniul i-a cucerit şi pe localnici.
Avem şi maltezi, le place foarte mult. Când încearcă ceva nou, sarmale, mici, sunt foarte impresionaţi. Şi nu doar maltezii. Avem şi mulţi turişti.
Alina Surdu, manager restaurant românesc:
Cu restaurantele închise, şi maltezii trebuie să petreacă acasă, iar asta îi include şi pe românii din insulă, care ţin să sărbătorească 1 Mai.
Pentru ei, restaurantul livrează un pachet special de 1 Mai: mici cu muştar.
“Incluse şi patru beri”.