Ieseanca Gabriela Munteanu este, fara nici o indoiala, unul dintre romanii care au reusit sa-si puna pe picioare o afacere profitabila dincolo de granitele tarii. Plecata de mai bine de noua ani din Romania, Gabriela a reusit in scurt timp sa-si deschida propriul restaurant cu specific romanesc chiar in centrul Atenei. Afacerea i-a mers inca din prima zi, iar in prezent nu exista roman stabilit in Grecia care sa nu-i fi trecut pragul.
Tara noastra nu a dat Greciei numai muncitori in constructii, ci si patroni, profesori universitari ori proprietari de magazine cu specific romanesc. Restaurantul La Iasu, situat chiar in centrul Atenei, este un astfel de local patronat de Gabriela Munteanu, o ieseanca in varsta de 40 de ani, care a emigrat in Grecia in urma cu aproximativ noua ani.
„Dupa 1989 a inceput sa fie greu de tot”
Povestea patroanei Gabriela incepe sa se depene spusa chiar de ea. Femeia a lucrat in Romania in comert, ca vanzatoare. Treburile au mers destul de bine, dar dupa revolutia din 1989 totul s-a schimbat in mai rau pentru mine. Am ramas somera, cu doi copii de crescut si pe deasupra mai si divortasem de sotul meu. A inceput sa fie greu de tot, ne spune Gabriela.
Potrivit celor spuse de ea, imediat dupa revolutie a incercat sa isi deschida un restaurant chiar in Iasi. Dupa ce a investit in el toate economiile si tot ce a putut strange de pe la rude si prieteni, a ramas fara bani de marfa si a renuntat la idee. Norocul i-a venit insa de la fratele ei mai mare, care era plecat de mai multi ani in Grecia si care a chemat-o si pe ea acolo sa munceasca.
Am fost femeie de serviciu, ingrijitoare, vanzatoare si abia apoi patroana. Ajunsa in Atena, mi-a fost foarte greu sa ma descurc, pentru ca nu stiam limba. La inceput fratele meu mi-a aranjat sa lucrez la un hotel, la curatenie. Apoi usor, usor am mai invatat sa comunic in greceste si am facut de toate. Am ingrijit batrani, am facut curatenie prin casele grecilor, iar mai apoi m-am angajat la o cofetarie. Restaurantul l-am deschis in anul 2001, exact la doua luni dupa ce m-au concediat de la cofetarie, pe motiv ca ma vizitau prea multi romani si ca astfel am deranjat clientii fideli. Suparata, m-am hotarat sa deschid eu un restaurant unde toti romanii sa poata intra in voie cu capul sus, ne-a mai spus ieseanca.
Local construit exclusiv de romani
Localul a fost construit si amenajat numai de muncitori romani. De altfel si in prezent toti angajatii Gabrielei sunt romani. In restaurant atmosfera este una cat se poate de calda. Televizorul e dat pe posturi romanesti, meniul e in limba romana, iar clientii, in marea lor majoritate, sunt emigranti romani. Atractia restaurantului sunt micii si ciorba de burta. Potrivit celor spuse de Gabriela, in localul ei se gasesc cei mai buni mici din toata Grecia, iar ciorba de burta este preparata chiar de ea, dupa o reteta luata de mama ei.
Restaurantul asta si-a scos banii inca din primele zile de la deschidere. Este visul meu pe care l-am putut duce la bun sfarsit aici in Atena si nu in Romania. Aici se pot gasi si consuma cei mai buni mici din Atena, iar ciorba de burta o prepar chiar eu, dupa o reteta de la mama de acasa. Acum vreau sa-l cumpar, sa nu mai platesc chirie, sa fie numai al meu, proprietate personala. Iar dupa ce il cumpar, o sa imi achizitionez si o casa aici, in Atena. Pana acum nu mi-am cumparat un apartament pentru ca nu m-am gandit ca o sa raman definitiv aici, ne-a mai precizat patroana din Iasi.
Gabriela Munteanu
Data nasterii: 22 mai 1966
Stare civila: divortata/2 copii
Data cand a parasit Romania: 1997
Domiciliul actual: Atena
Ultima data in Romania: august 2006