Carnea tocata nu va mai putea fi pusa in vanzare decat „cu pasaport” si numai daca provine de la „muschi”.
Agentia Nationala Sanitar-Veterinara a elaborat noi norme pentru producerea si comercializarea carnii tocate si a preparatelor din carne. Potrivit acestora, carnea tocata trebuie obtinuta numai din musculatura striata, examinata pentru trichina, marcata, etichetata, insotita de un „teanc” de acte din care sa rezulte de unde provine si cine a verificat-o. Ca sa „plece” la export, carnea tocata trebuie sa provina dintr-o unitate acreditata, iar transportul sa fie sigilat si insotit de o multime de documente.
Carnea proaspata din care a fost obtinuta cea tocata trebuie sa fi fost congelata la o temperatura foarte scazuta maximum 18 luni pentru carnea de vaca si vitel, 12 luni pentru carnea de oaie si 6 luni pentru carnea de porc. Carnea tocata poate avea maximum 1% sare, mustar, mirodenii si ierburi aromatice si trebuie sa se tina cont de preferintele consumatorilor. Personalul care prepara manual carnea tocata trebuie sa fie sanatos si sa poarte o masca peste gura si nas, precum si manusi netede, impermeabile.
Producatorul care nu va respecta noile norme sanitar-veterinare risca sa piarda autorizatia, iar amenzile pentru deficiente cresc din aceasta saptamana pana la 100 milioane lei, in functie de gravitate.