Cynthia Vanessa Vescan, 30 de ani, reprezintă Franța, făcând parte de ani buni din echipa de lupte libere, prezentă la Jocurile Olimpice de la Londra și Rio de Janeiro, medaliată cu bronz la Campionatele Europene din 2018 și 2021. Tânăra femeie este unul dintre mulții copii ai unor familii de români care s-au născut în afara granițelor țării și care acum reprezintă alt steag. Cu toate că este măgulitor ceea ce Cynthia declară într-un interviu acordat Libertatea, cu ocazia Zilei Franței, de 14 Iulie: „România este țara inimii mele”.
Au căutat libertatea departe de România comunistă
În familia ei se mănâncă sport pe pâine. Părinții au făcut sport, iar copiii au dus moștenirea mai departe, chiar dacă atipic, la prima vedere. Mama, Georgeta, a jucat baschet în prima divizie, tatăl, Marcel, luptător internațional, amândoi la Crișul Oradea.
Cynthia a călcat pe urmele tatălui, fratelui ei, Enzo, pe cele ale mamei. Mai are o soră, Adeline. Georgeta și Marcel au recunoscut că erau privilegiați, ca sportivi, în perioada regimului Ceaușescu în așa-zisa Epocă de Aur, dar n-aveau ce nu aveam niciunul: libertate. „Nu voiam să-mi cresc copiii în acea României. De ce să fie educați și să crească în dictatură?!”, a rememorat Marcel Vescan.
Sfatul părinților
Cu acte provizorii, schimbând trenuri și mașini, a ajuns în Franța. La Strasbourg. Georgeta s-a angajat ca ospătăriță, Marcel, ca meșteșugar. „Mi-am dorit ca ai mei copii să facă sport, să se dezvolte armonios. În ziua de astăzi tinerii stau mult în fața televizorului sau a calculatorului, beau o cola și mănâncă chipsuri. Mi-am dorit o viață sănătoasă pentru ei”, a povestit Marcel Vescan pentru site-ul dna.fr, în urmă cu mai mulți ani.
Părinții Cynthiei nu și-au mai încăput în piele de mândrie când fiica lor a ajuns la Jocurile Olimpice. „I-a plăcut mereu să câștige, să se lupte, mereu a luptat să fie prima. I-am spus întotdeauna: „Draga mea, dacă muncești, nimeni nu va fi mai bun decât tine. Cynthia are ceva aparte”, a mărturisit Georgeta Vescan.
Vorbește patru limbi
Cynthia a crescut, s-a educat, s-a dezvoltat în Franța, reprezintă această țară în competițiile internaționale, dar nu a trecut niciodată cu vederea rădăcinile ei. Chiar dacă viața a dus-o până în India, Malaysia, Maroc, Dominicană, Georgia, SUA sau Daghestan. „Încă avem casa familiei la Oradea, merg acolo cam de 2-3 ori pe an”, a spus luptătoarea. Vorbește franceză, engleză, română și rusă.
Chiar și de Ziua Națională a Franței, 14 iulie, atleta este cu gândul doar la muncă, la serviciu, la pasiunea ei. „Viața mea este în Paris acum, este legată de sport. Ridic greutăți pentru forță, am antrenamente cardio și lupte. Aceasta este viața mea, îmi place fiecare zi pentru că trăiesc cu pasiunea mea. Și dacă aș fi în România, tot același sport l-aș face”, a punctat ea.
„Nu mai mâncați atâta carne de porc!”
În dialogul pentru cititorii Libertatea, Cynthia este dezinhibată și sinceră. Și amuzantă. O trăsătură de caracter care, a mărturisit ea, o definește, moștenire din patria părinților săi.
„Îmi place în România că se trăiește simplu. Da, este o viață foarte confortabilă în Franța, dar mie, nouă, ne plac lucrurile simple. Cel mai bun lucru pe care-l știu despre români este că oamenii au suflet bun. De asemenea, sunt amuzanți și prietenoși. Cel mai rău? Mănâncă multă carne de porc! Eu prefer miel. Aaa, iar România este țara cu cele mai gustoase roșii, îmi plac enorm”, s-a amuzat tânăra.
Mix de franțuzoaică-româncă-unguroaică
Este mândră de originile ei, așa cum și-a reprezentat țara în care s-a născut în cele mai dure competiții. „Sunt 50 la sută româncă după tată, 50 la sută unguroaică după mamă. Eu mă descriu pe mine însămi ca o femeie franțuzoaică-româncă-unguroaică. Și cred despre mine că am o mentalitate mai degrabă de româncă, deoarece îmi place să mă distrez, să zâmbesc, să râd, iar oamenii din România mi se par foarte amuzanți. Cum i-aș descrie pe români? Au umor, generozitate și sunt ospitalieri”, a completat sportiva.
În loc de încheiere, iată cinci lucruri care-i plac la România: „1) Orașul Oradea. 2) Faptul că toate prețurile din România sunt foarte mici pentru orice francez, asta mi se pare tare interesant. 3) Munții. 4) Marea. 5) Îmi place muzica cântăreților români, cea de club”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro