Astfel, mii de suedezi au pledat pentru utilizarea microcipurilor futuriste care sunt implantate sub pielea mâinii. Tehnologia este utilizată pentru sarcini zilnice, cum ar fi accesul la smartphone, deschiderea ușii sau setarea unei alarme.
Cei ce se află în spatele microcipurilor, care au dimensiunea unui bob de orez și pot fi implantate cu o seringă, lucrează pentru a accesa și alte zone din Europa. Eric Larsen, care conduce Biohax Italia, așteaptă aprobarea în Italia a centrelor medicale și a ministerului sănătății.
“Este un pas către viitor… Este extrem de futurist, deși deja se întâmplă. Această tehnologie s-a născut pentru a ne ajuta, pentru a ne oferi mici “superputeri”, a spus Larsen pentru Euronews.
“COVID-19 i-ar putea face pe oameni să fie mai atenți la afacerile lor”, a mai spus Larsen, vorbind despre îngrijorările exprimate public cu privire la aplicațiile de urmărire introduse de guverne în timpul pandemiei.
“Vedem că mulți oameni din Italia nu sunt mulțumiți cu adăugarea unui GPS sau ceva ce ne poate urmări mișcarea. Ar putea fi un pericol pentru noi”, a explicat el. “Nu urmărim mișcările, nu avem un GPS în interior, dar cred că o mulțime de oameni nu sunt conștienți de asta”, a adăugat Larsen.
Planificatorul IT suedez Martin Lewin folosește cele două microcipuri din mână pentru lucruri precum logarea în computer, setarea alarmei biroului și lansarea profilului lui Linked.
Dar utilizarea lor ca o alternativă la plăți în numerar sau cu cardul va fi punctul de cotitură al tehnologiei. “Nu este altceva decât să elimini nevoia de portofel, să elimini nevoia de un breloc, să elimini nevoia de toate aceste jetoane deconectate care creează doar risc pentru că, dacă le pierzi, îți pierzi identitatea”, a spus fostul artist de tatuaje Jowan Österlund, care se află în spatele start-up-ului Biohax International.
“Dacă îți pierzi cheia, nu vei intra în casa ta. Dacă altcineva îți găsește cheia, în principiu îți poate revendica locuința, așa cum se întâmplă în alte țări”.
În Suedia, microcipurile pot fi utilizate ca bilet de tren sau de metrou. Dar Lewin speră că foarte repede se vor putea face şi plăţi prin intermediul lor.
“Asta sper să devină o funcţie de bază. Abia aştept crearea unui ecosistem unde cipul este capabil să livreze toate tipurile de acces, unde identitatea ta poate fi purtată cu tine într-un mod atât de simplu”, a declarat pentru Euronews Martin Lewin.
Dar se pare că tehnologia nu a luat avântul la care se aştepta IT-istul suedez. “Durează mai mult decât am sperat. Am deja de trei ani de zile cipul implantat şi se pare că mai trebuie să treacă un an înainte ca cipul să funcţioneze şi în zona plăţilor”, a mai precizat Martin Lewin.