României nu i-a fost ridicată procedura de „infringement” impusă de Comisia Europeană (CE) în vara anului trecut ca sancțiune pentru construirea a patru microhidrocentrale care au distrus cursul unor râuri din Munții Făgăraș. Măsura finală a procedurii constă în blocarea finanțărilor europene pentru țara noastră.
Procedura de „infringement” semnifică faptul că forul european a descoperit încălcarea unor norme comunitare de un stat membru. Dacă problemele nu sunt remediate, CE poate decide blocarea finanțărilor din sectorul vizat. În acest caz este vorba de Mediu. 5,6 miliarde de euro este suma pe care o poate accesa România în acest domeniu până în 2020.
Reclamația ecologistă
Organizația WWF-România a sesizat Comisia anul trecut de faptul că mai multe firme au distrus cursul natural al unor mici râuri (Dejani și afluentul său Lupșa și râul Vistișoara), au folosit dinamită, și au deturnat fonduri europene, atunci când au construit microhidrocentrale. Forul european le-a dat dreptate și a dispus remedierea situației.
Prima instalație, situată în comuna Recea (județul Brașov) cea de pe pârâul Dejani și afluentul său Lupșa, aparține firmei Elcata MHC Ghimbav. Această societate îl avea ca acționar, până la aplicarea procedurii de infringement, iulie 2015, pe fostul ministru al agriculturii, Ilie Sârbu, actual vicepreședinte al Curții de Conturi. Socrul premierului
Victor Ponta a intrat în acționariatul Elcata MHC Ghimbav în anul 2010, având o pondere de 5% din capitalul social al societății.
Reprezentanții firmei au refuzat să comenteze situația, transmințând scurt că nu știu despre ce este vorba. La rândul său, și Ilie Sârbu a refuzat să comenteze implicarea sa în firma care poate aduce sancțiuni României.
Pe râul Vistișoara au fost realizate restul de trei astfel de lucrări care au fost sancționare de CE. Două aparțin firmei Hidro Clear Sibiu, iar cealaltă societății Hidro Este București.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro