Cercetătorii au mai găsit microparticule de plastic în Antarctica, în apă, la suprafață, în sedimente și în zăpadă, dar este prima dată când sunt găsite în gheață, scrie The Guardian. Această descoperire poate însemna că creveții, care se hrănesc cu alge din gheața din mare, sunt mai expuși la plastic decât s-ar fi crezut.
Cele 96 de fragmente de plastic au fost găsite în urma unei analize a unei bucăți de gheață forată în 2009 și depozitate la Hobart, Tasmania. Sunt, în medie, 12 bucăți de plastic pe litru de apă.
„Izolarea Oceanului Antarctic nu a fost o măsură suficientă pentru a-l proteja de poluarea cu plastic, răspândită acum în toate oceanele lumii”, spune Anna Kelly, principalul autor al cercetării făcute la Universitatea din Tasmania.
Fragmentele de plastic sunt mai mari decât cele găsite în urmă cu câțiva ani în Oceanul Arctic, ceea ce înseamnă că provin dintr-o poluare locală. Sunt prea mari ca să se fi degradat în timp, pe o distanță lungă, transportate de curenții oceanici, a explicat Kelly.
„Pot fi din haine sau din echipamentele folosite de turiști și cercetători. Este plastic și din obiecte folosite la pescuit”, a mai spus cercetătorul.
Bucata de gheață în care au fost găsite fragmentele de plastic are puțin peste un metru lungime și aproximativ 14 centimetri grosime și provine din gheața formată de-a lungul coastei, care nu este mobilă. Fragmentele de plastic erau înconjurate de alge care cresc în gheață, mai spun cercetătorii, alge cu care se hrănesc creveții.
„Creveții stau cumva la baza lanțului trofic marin, balenele se hrănesc cu ei. Poluarea cu plastic din partea vestică a oceanului ar putea fi mai mare decât o arată studiul nostru făcut pe o bucată de gheață care provine din est. În peninsula Antarctică se face turism, sunt stațiile de cercetare, ca să nu mai vorbim despre traficul marin”, spune Anna Kelly, pentru The Guardian.