„Estimăm în prezent că actualizarea CrowdStrike a afectat 8,5 milioane de aparate cu Windows, sau mai puţin de 1% din toate dispozitivele Windows”, susţine Microsoft într-o postare pe blogul companiei.
Perturbarea a fost cauzată de o actualizare a softului de securitate cibernetică al companiei CrowdStrike, care s-a dovedit a fi incompatibil cu sistemul de operare Windows, cel mai utilizat pe scară largă din lume.
„Deşi procentul este mic, efectele economice şi sociale semnificative observate reflectă utilizarea CrowdStrike de către companiile care gestionează multe servicii critice”, adaugă Microsoft.
Mii de zboruri au fost anulate, în timp ce funcţionarea multor spitale, administraţii, fabrici şi canale de televiziune, printre altele, a fost întreruptă ca urmare a acestei disfuncţionalităţi.
„Acest incident demonstrează natura interconectată a vastului nostru ecosistem – furnizori globali de servicii în cloud, software, companii de securitate cibernetică şi alţi furnizori de software şi clienţi”, remarcă la rândul său, într-o postare separată, un vicepreşedinte al grupului IT, David Weston.
„CrowdStrike ne-a ajutat să dezvoltăm o soluţie implementabilă la scară largă, care va permite infrastructurii Microsoft Azure (un serviciu în cloud – n.red.) să accelereze corectarea actualizării defectuoase”, explică acesta.
Companiile și serviciile din întreaga lume încearcă să își revină sâmbătă după pana masivă care a afectat sistemele informatice. Deși unele servicii aeriene încep funcționeze normal după ce mii de zboruri au fost anulate, operatorii se așteaptă ca unele întârzieri și anulări să mai existe în cursul acestui weekend, relatează BBC.