Pe bucata de sticlă de 7,5 centimetri lungime și 2 milimetri grosime, cercetătorii de de la Microsoft au stocat varianta de înaltă definiție a filmului Superman din 1978, în parteneriat cu studiourile producătoare, Warner Bros.
Proiectul este punctul culminant al unor ani de cercetare, transpus în realitate prin progrese recente în domeniul opticii laser ultra-rapide și inteligenței artificiale, au declarat luni reprezentanții Microsoft, potrivit Business Insider.
Cercetătorii au folosit lasere pentru a inscripționa gravuri în trei dimensiuni pe suprafața sticlei, care ar putea fi citite prin algoritmi de învățare automată, instruiți să citească modelele create atunci când o lumină puternică trece prin sticlă.
Cercetarea face parte din proiectele Microsoft care încearcă să găsească soluții mai eficiente pentru stocarea datelor într-un timp îndelungat.
Microsoft nu este singura companie care explorează tehnologia de stocare de lungă durată. Millenniata, o companie fondată în 2009, a comunicat că a dezvoltat DVD-uri ultra-durabile care pot fi citite timp de 1.000 de ani.
Proiectul Microsoft este menit să ofere noi modalități de a stoca informații fizice pe perioade lungi, la un cost mai mic. Spre deosebire de microcipuri, care sunt relativ fragile și trebuie depozitate în anumite condiții, bucata de sticlă de cuarț este „surprinzător de greu de distrus”, au spus reprezentanții companiei.
Sticla de cuarț este concepută pentru a rezista la coacerea într-un cuptor cu microunde, poate fi zgâriată cu o lamă, demagnetizată și supusă „altor amenințări asupra mediului”, a spus compania. Un cercetător a pus sticla chiar într-un pahar de apă clocotită pentru a-i testa rezistența.
Sticla a fost codificată cu un dispozitiv numit laser femtosecund care eliberează impulsuri extrem de scurte, permițând un înmagazinarea unei mari cantități de date.
Laserele codifică datele în „voxels”, o unitate 3D sculptată direct în geam. Sticla de 2 milimetri grosime poate înmagazina peste 100 de straturi de voxeli minusculi.
Odată ce datele sunt codificate, acestea pot fi preluate de un sistem care utilizează inteligența artificială și optica.
„Ne dorim cu adevărat să avem ceva pe care îl poți pune pe raft timp de 50, 100 sau 1.000 de ani și să uiți de el până când ai nevoie de el și chiar să funcționeze „, a declarat Ant Rowstron, director adjunct al laboratorului Microsoft Research Cambridge, într-o postare pe blogul companiei.
Sursa foto: Microsoft