Conform companiei, noua funcție le va permite utilizatorilor Windows 11 să caute și să recupereze activitățile din trecut pe PC-ul lor.

Dar pentru ca aceasta să funcționeze, Recall înregistrează tot ceea ce fac utilizatorii pe PC-ul lor, inclusiv activitățile din aplicații, comunicările și site-urile web vizitate.

Capturi de ecran la câteva secunde

Mai exact, Recall folosește funcții de inteligență artificială „pentru a lua imagini ale ecranului tău activ la fiecare câteva secunde”.

Microsoft afirmă că noua funcție este criptată, dar în ciuda asigurărilor oferite de gigantul IT, aceasta ridică semne de întrebare în privința confidențialității.

„Recall folosește capacitățile avansate de procesare Copilot+ PC pentru a lua imagini ale ecranului activ la fiecare câteva secunde”, precizează Microsoft pe site-ul său.

„Instantaneele sunt criptate și salvate pe hard disk-ul PC-ului dumneavoastră. Puteți folosi Recall pentru a localiza conținutul pe care l-ați vizualizat pe PC-ul dumneavoastră folosind căutarea sau pe o bară cronologică care vă permite să parcurgeți instantaneele”.

Implicații grave pentru jurnaliști și disidenți

Există însă probleme speciale.

Sursa citată spune că, de exemplu, cineva care are acces la contul de Windows ar putea utiliza Recall pentru a vedea tot ceea ce a făcut recent pe PC persoana în cauză, „ceea ce ar putea depăși implicațiile jenante ale vizionării de pornografie și ar putea amenința efectiv viața jurnaliștilor sau a celor percepuți ca inamici ai statului”.

Dosarul asasinatului de la Arad. Lipsurile care au dus la eliberarea suspecților și cine este marele absent din boxa arestaților
Recomandări
Dosarul asasinatului de la Arad. Lipsurile care au dus la eliberarea suspecților și cine este marele absent din boxa arestaților

Aceste capturi de ecran nu ar fi partajate cu Microsoft și nu ar fi folosite pentru livrarea de reclame.

„Capturile de ecran Recall sunt legate doar de un anumit profil de utilizator și Recall nu le împărtășește cu alți utilizatori, nu le pune la dispoziția Microsoft pentru a fi vizualizate și nu le folosește pentru a direcționa reclame. Capturile de ecran sunt disponibile doar pentru persoana al cărei profil a fost folosit pentru a se conecta la dispozitiv”, precizează Microsoft.

Teoretic poate fi oprit

Utilizatorii pot întrerupe, opri sau șterge conținutul capturat și pot exclude anumite aplicații sau site-uri web.

De asemenea, Recall nu va realiza capturi ale sesiunilor de navigare atunci când este folosit browserul Edge în modul privat sau când e vorba de vizionarea de conținut pentru care există drepturi de autor.

Cu toate acestea, Recall nu va ascunde în mod activ informațiile sensibile, cum ar fi parolele și numerele de cont financiar care apar pe ecran, mai scrie sursa citată.

Avertismentele experților

Potrivit TechRadar, noua funcție Recall „sună ca un coșmar privind intimitatea”. Aceasta dă câteva scenarii problematice:

  • atunci când folosești un computer public, cum ar fi la bibliotecă
  • când folosești un laptop al angajatorului
  • când toată familia folosește același calculator
  • când ești hackerit, iar infractorii capătă acces la contul cu care te loghezi.
Trei măsuri arbitrare ale regimului comunist au cauzat catastrofa de la Certej. Un munte de nămol și cianură a îngropat de vii 89 de oameni
Recomandări
Trei măsuri arbitrare ale regimului comunist au cauzat catastrofa de la Certej. Un munte de nămol și cianură a îngropat de vii 89 de oameni

Autoritățile britanice au solicitat deja informații suplimentare

Postul britanic BBC anunță că Biroul Comisarului pentru Informații (ICO) a cerut deja informații de la Microsoft în privința funcției.

„Acest lucru ar putea fi un coșmar în materie de confidențialitate”, a declarat dr. Kris Shrishak, un consilier în domeniul inteligenței artificiale și al confidențialității.

„Simplul fapt că se vor face capturi de ecran în timpul utilizării dispozitivului ar putea avea un efect de intimidare asupra oamenilor”, mai spune aceasta, conform BBC.

Ca în Black Mirror

Și Daniel Tozer, expert în date și confidențialitate la Keystone Law, a declarat că sistemul îi amintește de serialul distopic Black Mirror de pe Netflix.

„Microsoft va avea nevoie de un temei legal pentru a înregistra și afișa din nou informațiile personale ale utilizatorului”, a spus el.

„Este foarte posibil ca pe ecran să existe informații care sunt proprietate privată sau confidențiale pentru angajatorul utilizatorului; va fi fericită compania ca Microsoft să înregistreze acest lucru?”, mai spune el.

Acesta a întrebat cum ar funcționa consimțământul pentru persoanele care apar pe ecran în cadrul unui apel video sau al unei fotografii.

Șofer român de TIR blocat trei zile pe autostrada distrusă de inundațiile din Spania: „Nici în războiul din Iugoslavia nu am văzut așa ceva”
Recomandări
Șofer român de TIR blocat trei zile pe autostrada distrusă de inundațiile din Spania: „Nici în războiul din Iugoslavia nu am văzut așa ceva”

„Li se va da posibilitatea de a alege dacă doresc sau nu să-și dea consimțământul pentru asta?”, mai arată acesta.

Cine ar putea avea acces la parole și date financiare

Jen Caltrider, care conduce o echipă de confidențialitate la Mozilla, a spus că cineva care cunoaște parola ar putea să acceseze istoricul detaliat. Și nu este vorba doar de familie:

„[Acest lucru include] ordinele judecătorești de aplicare a legii sau chiar Microsoft, dacă se răzgândește în privința păstrării acestui conținut la nivel local și nu îl folosește pentru publicitatea direcționată sau pentru antrenarea inteligenței artificiale”, a spus ea.

Potrivit Microsoft, Recall nu va modera sau elimina informațiile din capturile de ecran care conțin parole sau informații despre conturi financiare.

„Aceste date se pot afla în capturi care sunt stocate pe dispozitivul dumneavoastră, în special atunci când site-urile nu respectă protocoalele standard de internet, cum ar fi camuflarea parolei”, a declarat doamna Caltrider.

Ca în fața unui autobuz plin de străini

Nu aș vrea să folosesc un calculator pe care rulează Recall pentru a face ceva ce nu aș face în fața unui autobuz plin de străini.

Jen Caltrider, Mozilla:

„Asta înseamnă că nu mai vreau să intru în conturi financiare, să caut informații sensibile despre sănătate, să pun întrebări jenante sau chiar să caut informații despre un adăpost pentru violență domestică, o clinică de sănătate reproductivă sau un avocat specializat în domeniul imigrației”, a punctat aceasta.

A doua încercare, cu o diferență mare

Microsoft a avut anterior o funcționalitate oarecum similară prin Timeline din Windows 10, pe care compania a renunțat să o mai utilizeze în 2021, dar aceasta nu făcea instantanee continue.

Recall are, de asemenea, unele asemănări evidente cu Rewind, o aplicație pentru Mac și care înregistrează activitățile utilizatorului pentru a fi redate ulterior.

Există însă o mare diferență între un soft pe care cineva îl instalează voit și faptul că sistemul de operare al calculatorului va înregistra totul din start, iar funcția va fi pornită de la început.

Adică este o diferență între opt-in și opt-out.

Magnet pentru hackeri

Pe rețeaua socială X mai mulți utilizatori spun că această funcție va deveni un magnet pentru hackeri.

Unul dintre aceștia, care spune că este administrator de sistem la un spital, a ridicat problema capturilor de ecran atunci când sunt sunt vizionate informații de sănătate ale pacienților.

Când inteligența artificială ne va cunoaște bine

Mark Beare, manager general pentru consumatori la compania de securitate informatică Malwarebytes, Recall ridică încă o problemă: momentul când inteligența artificială ne va cunoaște foarte bine.

„Mă îngrijorează faptul că ne îndreptăm spre o lume asemănătoare cu cea a social media 2.0”, a spus el, conform companiei.

Atunci când utilizatorii au încărcat cantități masive de date sensibile și personale pe platformele de socializare, în urmă cu peste 10 ani, nu au putut prezice cum vor fi analizate aceste date în viitor sau cum vor fi cercetate și exploatate de infractorii cibernetici, a declarat Beare.

„Cu Inteligența Artificială va exista o atracție puternică pentru a vă pune întregul sine într-un model (astfel încât acesta să vă cunoască)”, a spus Beare. „Nu cred că sunt ușor de înțeles toate aspectele negative ale ceea ce se poate întâmpla dacă se face acest lucru și cum pot beneficia actorii răi”, a conchis acesta.

Consumă resurse

Toată această înregistrare de instantanee vine și cu o penalizare hardware, adică necesită resurse dedicate, arată Ars Technica.

Mai exact, pentru a utiliza Recall, utilizatorii vor trebui să achiziționeze unul dintre noile „PC-uri Copilot Plus” alimentate de cipurile Snapdragon X Elite de la Qualcomm, care includ unitatea de procesare neuronală (NPU) necesară.

Există, de asemenea, cerințe minime de stocare pentru a rula Recall, cu un minim de 256 GB de spațiu pe hard disk și 50 GB de spațiu disponibil.

Alocarea implicită pentru Recall pe un dispozitiv de 256GB este de 25GB, care poate stoca aproximativ trei luni de instantanee. Utilizatorii pot ajusta alocarea în setările PC-ului lor, capturile vechi fiind șterse odată ce spațiul de stocare alocat este plin.

În ceea ce privește disponibilitatea, Microsoft spune că Recall este încă în curs de testare.

Calculatoare cu inteligență artificială, de la 1.000 de dolari în sus

Noile calculatoare „Copilot+” costă de la 1.000 de dolari în sus și au fost anunțat de către Microsoft în parteneriat cu companii precum Acer, Asus, HP, Lenovo, Dell și Samsung.

De asemenea, facilitatea va fi prezentă și pe calculatoarele realizate direct de Microsoft, conform site-ului companiei.

Acestea vor fi disponibile pentru clienți din 18 iunie.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (7)

Fuzzybear   •   01.06.2024, 22:38

Solutia de moment : Linux .

Sfantul_Cuvios_Pafnutie   •   27.05.2024, 20:11

Da, sunt criptate, și nimeni nu va avea acces la ele. Folosiți cu încredere! - viitorul premiu 1 la iUmor.

Gion   •   25.05.2024, 02:05

Sa nu se mai folosească Microsoft simplu să renunțe lumea la ele , au început să spioneze exagerat unde mai este viața privată . Ar trebui sa revenim la tehnologiile vechi telefoane cu butoane , calculatoare de generație veche , televizoare la fel etc....

    VolodimirZelenski   •   27.05.2024, 12:45

    Gion   •  25.05.2024, 02:05

    Sa nu se mai folosească Microsoft simplu să renunțe lumea la ele , au început să spioneze exagerat unde mai este viața privată . Ar trebui sa revenim la tehnologiile vechi telefoane cu butoane , calculatoare de generație veche , televizoare la fel etc....

    Hai inapoi in Evul Mediu.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce purtau militarii nord-coreeni văzuți la Donețk. Șeful spionilor de la Phenian, oferit și el Rusiei
Știrileprotv.ro
Ce purtau militarii nord-coreeni văzuți la Donețk. Șeful spionilor de la Phenian, oferit și el Rusiei
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Ce înseamnă, de fapt, abrevierea PET. Puțini români știu ce duc la gură în fiecare zi. Nu degeaba acestea ajung la aparatele de reciclat SGR
FANATIK.RO
Ce înseamnă, de fapt, abrevierea PET. Puțini români știu ce duc la gură în fiecare zi. Nu degeaba acestea ajung la aparatele de reciclat SGR
Sorin Cârțu a spus cât are pensie: „După 45 de ani de fotbal...” + Și-a adus aminte: „Aveam 900.000 de lei în CEC la Revoluție. Știți ce am făcut instant cu ei?”
GSP.RO
Sorin Cârțu a spus cât are pensie: „După 45 de ani de fotbal...” + Și-a adus aminte: „Aveam 900.000 de lei în CEC la Revoluție. Știți ce am făcut instant cu ei?”
Ce să pui în tavă înainte să faci cartofi la cuptor. Nu se vor mai sfărâma niciodată, vor ieși aurii, crocanți și cu gustul la fel ca cei prăjiți. Este un secret al bucătarilor cu experiență
FANATIK.RO
Ce să pui în tavă înainte să faci cartofi la cuptor. Nu se vor mai sfărâma niciodată, vor ieși aurii, crocanți și cu gustul la fel ca cei prăjiți. Este un secret al bucătarilor cu experiență
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Unica.ro
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Financiarul.ro
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am plâns"
Observatornews.ro
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am plâns"
Horoscop 2 noiembrie 2024. Săgetătorii au șansa de a observa cât de mult contează gândurile cărora le permit să se deruleze prin mintea lor
HOROSCOP
Horoscop 2 noiembrie 2024. Săgetătorii au șansa de a observa cât de mult contează gândurile cărora le permit să se deruleze prin mintea lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI