Nicoleta Vrabie, o femeie de 25 de ani, din judeţul Vrancea, este mama a trei fetiţe şi stă alături de acestea şi de tatăl micuţelor într-o casă stingheră, încă în con-strucţie, fără curent electric, în satul Mahriu, comuna Poiana Cristei, judeţul Vrancea. Toţi cinci dorm înghesuiţi în două paturi în bucătărie, singura încălzită pe timp de iarnă, din motive de economie. Femeia povesteşte că s-ar fi descurcat mult mai bine cu banii dacă n-ar fi trebuit să dărâme, din cauza unui scandal, casa pe care au ridicat-o pe o bucată de pământ a părinţilor, fiind nevoiţi să se mute şi să şi-o construiască pe cea în care locuiesc acum. “Nu e gata, dar măcar avem unde sta. Vă daţi seama, a fost foarte greu şi încă mai este, că la cât sunt de scumpe toate… Şi noi nu avem alţi bani în afară de alocaţiile copiilor, ce ajung la 368 de lei pe lună. Al meu se duce la muncă oriunde îl cheamă lumea, acum e plecat la cineva să taie lemne. Se duce şi pe 10, 20 de lei. Nu cu ziua, chiar şi cu ora, că aici dacă găseşti ceva de muncă eşti norocos…”, a explicat Nicoleta.
Ele nu ştiu cum arată Moş Crăciun
Însă femeia recunoaşte că în urmă cu patru luni le-a fost cel mai greu, când a venit pe lume mezina familiei, Aurelia, şi a descoperit că nu are lapte şi nu poate să o alăpteze. Din cei 368 de lei lunar le era imposibil să cumpere lapte praf, aşa că au împrumut o vacă, pe care acum trebuie să o înapoieze. “Aşa o cresc pe asta mică, cu lapte de vacă. Ştiu că nu-i cel mai bun pentru copii, dar îl îndoiesc cu apă şi asta este… Problema este că acum se apropie timpul ca vaca să fete şi trebuie să o dăm înapoi”, a spus tânăra, privind cu îngrijorare spre micuţa dolofană. Mai mult, nici pamperşi nu are suficienţi pentru ea, aşa că de multe ori e nevoită să îi usuce şi apoi îi refoloseşte. “Ce să fac… Trebuie să ne descurcăm!”, zice ea. Mai mult, în căsuţa lor izolată, surorile mai mari ale Aureliei, Ana Maria, de trei ani şi Anişoara, de patru ani şi jumătate, spun că au fost cuminţi tot anul şi îl aşteaptă totuşi pe Moş Crăciun. Asta în condiţiile în care nu prea ştiu să îl descrie, că nu l-au văzut niciodată. Nici măcar la televizor, pentru că n-au, însă ştiu că Moşul e cel care vine iarna şi lasă copiilor cuminţi, sub brăduţ, cadourile mult visate, iar ele îşi doresc biciclete şi păpuşi.
FOTO: Laura Breană/Monitorul de Vrancea
Dacă doriți să le ajutati pe micuțe, îl puteți contacta pe Marius Constantin, reprezentantul comunității Off Road Vrancea, organizatatorul campaniei de Crăciun, pe adresa de facebook a acestui eveniment https://www.facebook.com/events/437287026461514/