Firmele care exporta ovine prefera sa nu dea nici un animal pe piata romaneasca, pentru ca pot obtine un profit peste un dolar la kilogramul in viu si aproape doi dolari, carcasa. Asociatia Generala a Crescatorilor de ovine, prin presedintele Ion Bratu, spune insa ca in Dobrogea si Banat au murit multe oi din pricina iernii prelungite si ca membrii asociatiei vor incerca sa vanda „ce a ramas” la preturi de 45.000-47.000 lei in viu si 110.000-120.000 lei, carcasa de miel. „De Paste, preturile urca mai mult, din cauza costurilor”, spune Ion Bratu.
O alta „belea” a cazut pe capul crescatorilor de oi: pesta porcina a inchis toate targurile de animale din judetele Satu-Mare, Arad, Bihor, Timis, Caras-Severin, Salaj, in zonele cu focar. Ca sa treaca dintr-un judet in alt judet, turmele de oi au nevoie de aprobarea primariilor.
Anul acesta, administratiile locale sunt obligate sa amenajeze locuri speciale pentru miei, care sa aiba neaparat apa curenta, canalizare, loc pentru depozitarea matelor, iar cel care taie animalul trebuie sa fie corect echipat si sa fie macelar cu „acte” in regula. Mielul trebuie si el sa aiba „acte de drum”, adica aviz sanitar-veterinar si aprobarea pentru deplasare. Carcasa de miel trebuie sa „poarte” obligatoriu doua stampile rotunde, pe o coapsa si pe spate, lizibile, pe care sa scrie codul medicului care i-a verificat sacrificarea si sanatatea.
„Un miel mai mic de 8 kg nu trebuie taiat, iar daca osatura nu este imbracata in carne inseamna ca mielul nu a fost sanatos. Cine se pricepe, cauta si la gat, la locul unde a fost sacrificat, sa gaseasca sange. Daca nu gaseste inseamna ca mielul a fost taiat dupa ce a murit. Carcasele trebuie sa aiba obligatoriu capul si intestinele. La cap se poate observa foarte bine daca este miel sau caine, dupa dentitie. De regula, se mai lasa ceva blanita la bot si la coada, ca sa nu fie nici un dubiu. In orice caz, carnea de miel ar trebui cumparata numai din locuri autorizate”, ne-a declarat dr. Corneliu Vintila, sef Serviciu in Ministerul Agriculturii.