Turcia îşi va deschide frontiera cu Siria pentru refugiaţii care se îndreaptă spre Europa dacă violenţele actuale nu vor lua sfârşit, a avertizat ministrul turc de interne, Suleyman Soylu, precizând că 1.000 de poliţişti sunt desfăşuraţi joi la graniţa cu Grecia, transmite dpa, citată de Agerpres.
‘Trei milioane şi jumătate de persoane în Idlib şi la frontierele Turciei sunt acum într-o situaţie dificilă. Acţiunile inumane continue ale regimului (sirian) de acolo vor însemna că frontierele (noastre) vor fi deschise’, le-a declarat ministrul Soylu reporterilor în oraşul Edirne, situat la graniţa cu Grecia.
‘Apoi, în cele din urmă, toţi se vor îndrepta spre Europa’, a mai spus responsabilul turc, menţionând că ‘aceasta nu este o ameninţare sau un şantaj’.
Tot Soylu, citat de Reuters, a mai declarat că Turcia desfăşoară joi 1.000 de poliţişti din forţele speciale de-a lungul frontierei cu Grecia pentru a opri respingerea migranţilor înapoi pe teritoriul turc. ‘Au rănit 164 de persoane. Au încercat să împingă 4.900 de persoane înapoi în Turcia’, a afirmat el. ‘Desfăşurăm 1.000 de membri ai forţelor speciale de poliţie la sistemul de frontieră (…) pentru a împiedica împingerea înapoi’ a migranţilor, a indicat el.
Afirmaţiile ministrului turc survin într-un context de război al declaraţiilor între Ankara şi Atena în urma deciziei Turciei de a nu mai respecta angajamentul din acordul încheiat în 2016 cu Uniunea Europeană de a opri fluxul de migraţie spre Europa în schimbul unui ajutor de mai multe miliarde de euro.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit miercuri cu oficiali ai UE pentru a discuta despre evoluţiile din Siria şi valul de migranţi care se îndreaptă spre frontierele europene. Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan a declarat ulterior că nu a fost prezentată ‘nicio propunere concretă’ la aceste discuţii.
Grecia anunță deportări
Cei circa 500 de refugiaţi care au debarcat recent în insula greacă Lesbos vor fi transferaţi într-o fostă închisoare din nordul Greciei, de unde vor fi expulzaţi, au decis autorităţile de la Atena, relatează joi agenţia EFE.
Vremea nefavorabilă a împiedicat în ultimele zile sosirea mai multor ambarcaţiuni cu migranţi în insulele greceşti, după ce Turcia şi-a deschis graniţele către Europa pentru refugiaţi.
Autorităţile greceşti au ales ca soluţie de moment pentru cei circa 500 de refugiaţi găzduirea lor pe o navă. Odată ce au aflat de sosirea acestei nave, migranţi din tabăra de la Moria, unde circa 20.000 de refugiaţi stau în condiţii precare, au pornit către port, neştiind că migranţii urcaţi pe acea navă vor ajunge de fapt într-o închisoare, relatează corespondentul agenţiei EFE, care mai notează că poliţia din portul Mitilene nu permite nimănui să vorbească cu presa.
Ministrul grec al migraţiei, Notis Mitarakis, a anunţat joi dimineaţă că aproximativ 2.000 de migranţi aflaţi în tabere din insule vor fi transferaţi în partea continentală a Greciei, în cazul a circa jumătate dintre ei fiindu-le acceptate cererile de azil, iar ceilalţi din raţiuni umanitare.
În schimb, cei debarcaţi recent în Lesbos vor fi expulzaţi, pentru că au intrat ilegal în Grecia, a precizat oficialul grec. Ei vor fi deocamdată transferaţi într-o fostă închisoare militară din zona oraşului Serres, în apropierea graniţei cu Bulgaria, unde vor ajunge de asemenea migranţii care încearcă zilele acestea să treacă frontiera greacă (terestră şi maritimă) dinspre Turcia, a mai precizat Notis Mitarakis.