Astfel, potrivit coaliția premierului Giorgia Meloni, migranții care solicită azil în Italia vor trebui să plătească 4.938 de euro ca să evite detenția cât timp cererea lor de protecție este procesată.

De asemenea, guvernul a anunțat săptămâna aceasta că va crește numărul centrelor de detenție din întreaga țară pentru a reține migranții ilegali înainte de posibila lor repatriere. În plus, acesta a afirmat că va crește perioada de timp în care migranții ilegali pot fi reținuți, de la trei luni, cât este durata ctuală, până la 18 luni.

În prezent, migranții ilegali care solicită azil în Italia sunt liberi să se deplaseze în țară cât timp cererea lor este examinată, însă decretul guvernamental publicat vineri prevede că aceștia vor trebui să plătească un tip de cauțiune ca să evite detenția.

Grupurile pentru drepturile omului au atacat măsura.

„Este ridicol. Cine are 5.000 de euro?”, a declarat Anna Brambilla, avocat și membru al Asociației pentru Studii Juridice privind Imigrația (ASGI), care se concentrează pe drepturile migranților.

În prezent, în Italia există zece centre de repatriere, care au o capacitate actuală de doar 619 persoane. Meloni a declarat că dorește să dubleze numărul acestora și să amplaseze câte unul în fiecare dintre cele 20 de regiuni ale țării.

Cu toate acestea, numeroși președinți regionali și primari de orașe din tot spectrul politic au declarat că nu doresc să găzduiască noi centre și au pus la îndoială eficiența unei blocări în masă.

Numărul migranților ilegali care ajung în Italia este în creștere

Ultimele date ale Ministerului de Interne din Italia arată că 132.867 de migranți au ajuns în Italia cu barca până acum în acest an, față de 69.498 în aceeași perioadă din 2022.

Italia nu are acorduri de repatriere cu multe dintre națiunile din care provin migranții, ceea ce înseamnă că nu îi poate expulza chiar dacă ar vrea. Subliniind problema, Roma a deportat doar 3.916 străini în 2022.

Oficialii italieni spun că majoritatea persoanelor care ajung la țărm cu ambarcațiuni din nordul Africii sunt migranți economici care caută o viață mai bună în Europa și nu sunt eligibili pentru azil.

În 2022, Italia a examinat 52.625 de cereri de azil, respingând 53,5% dintre acestea, potrivit datelor oficiale.

Anul acesta, guvernul a înăsprit regulile, eliminând permisele de rezidență de „protecție specială”, oferite migranților care nu se calificau pentru azil, dar care se confruntau cu riscuri umanitare în țara de origine.

Anul trecut, Italia a acordat aproximativ 10.865 astfel de permise.

 
 

Urmărește-ne pe Google News