UPDATE ora 17.50 Poliția poloneză anunță că un ofițer a fost rănit grav la granița cu Belarus, după ce a fost lovit de un proiectil, relatează CNN și Polskieradio.pl.

„Din nefericire, în urma unui atac al unor persoane împinse de partea belarusă, un poliţist a fost grav rănit”, a transmis poliția poloneză, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Cel mai probabil, ofițerul a suferit o fractură craniană, mai precizează autoritățile de la Varșovia.

Între timp, Rusia, prin vocea ministrului de Externe, Serghei Lavrov, a calificat drept ”inacceptabilă” acțiunea Poloniei împotriva migranților care au încercat, marți, să intre pe teritoriul UE.

„Forțele poloneze încalcă toate normele juridice folosind tunurile cu apă deasupra capetelor migranților în direcția statului Belarus”, a declarat șeful diplomației ruse, potrivit Agerpres.


„Migranții i-au atacat pe soldații și ofițerii noștri cu pietre și încearcă să distrugă gardul și să ajungă în Polonia. Forțele noastre au folosit gaze lacrimogene pentru a înăbuși agresiunea migranților”, a transmis Ministerul polonez al Apărării, printr-un mesaj pe Twitter.

Poliția poloneză acuză forțele din Belarus că le-au furnizat migranților grenade acustice și au asistat la scenele violente de la graniță.

Mii de migranți, majoritatea din Orientul Mijlociu și Africa, stau de zile în șir la granița dintre Polonia și Belarus încercând să ajungă în Uniunea Europeană. Migranții, inclusiv copiii, trăiesc în tabere improvizate, la temperaturi foarte scăzute, chiar în zona de frontieră.

Potrivit agenției poloneze de frontieră, în luna noiembrie au existat peste 5.000 de tentative ale migranților de a trece granița în Polonia, comparativ cu doar 88 în tot anul 2020.

UE acuză Belarus că i-a trimis pe migranți la graniță pentru a destabiliza blocul comunitar, acuzație pe care liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, o neagă.

Relațiile UE-Belarus sunt tensionate încă din vara anului trecut, de când Lukașenko, și-a declarat victoria la alegerile prezidențiale, al căror rezultat nu este recunoscut de Bruxelles, și a încercat să reducă la tăcere disidența, reprimând protestele în masă și arestând oponenții politici.

Tensiunile au luat amploare și după arestarea unui jurnalist activist în urma deturnării unei aeronave Ryanair.

UE a impus atunci sancțiuni Belarusului, pachet la care urmează să adauge alte măsuri, ca urmare a crizei migranților.

Ministrul de interne polonez, Mariusz Kaminski, a anunțat luni că țara sa va începe să construiască un gard permanent la granița cu Belarus. Polonia are deja instalat un gard temporar de-a lungul frontierei, făcut din sârmă ghimpată şi înalt de aproximativ 2,5 metri. Acum, autoritățile au decis să îl schimbe cu unul permanent de 5,5 metri înălţime şi dotat cu senzori de mişcare şi camere de luat vederi. Bugetul alocat acestui proiect se ridică la 366 de milioane de euro.

Graniţa Poloniei cu Belarus, care este şi o frontieră externă a UE, are o lungime totală de 418 kilometri.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News