Sosiţi de la Istanbul, migranţii sirieni, afgani şi irakieni, între care se numără şi femei şi copii, au fost văzuţi mergând duminică dimineaţă pe câmp, în direcţia punctului de frontieră Pazarkule (Kastanies în partea greacă).

Între timp, televiziunea de stat din Turcia – într-un posibil demers propagandistic – spune că refugiații ar urma să-şi schimbe traseul și vor trece prin România în drumul lor către Occident. Spre deosebire de vechiul traseu, noua rută ar ocoli Balcanii de Vest și ar trece prin Bulgaria și ţara noastră, iar de aici către Ungaria, până în vestul Europei.

„Drumul dintre Idlib către Franța șu alte țări europene”, este explicația care însoțelte harta prezentată de televiziunea turcă, în contextul în care în orașul sirian Idlib au loc confruntări sângeroase

Reuters scrie că la sud de Pazarkule zeci de oameni au plecat în zori cu trei bărci către insula Lesbos.

Sâmbătă, la Kastanies poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru a opri numeroşi migranţi care voiau să intre în Grecia.

“Ieri au fost 9.500 de tentative de trecere a frontierei şi toate au fost gestionate cu success”, a declarat viceministrul grec al Apărării, Alkiviadis Stefanis.

Joi, Turcia a anunţat că a decis să nu îi mai oprească pe refugiaţii sirieni să ajungă în Europa pe pământ sau pe mare. Declaraţia a fost făcută în anticiparea sosirii refugiaţilor din regiunea Idlib din Siria, unde aproape un milion de oameni şi-au părăsit locuinţele pentru a fugi din calea războiului dintre forţele  guvernamentale siriene, ajutate de Rusia, şi rebelii susţinuţi de Turcia. Poliţia turcă, paza de coastă şi oficialii forţelor de securitate de la graniţă ale Turciei au primit ordin să nu intervină.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că urmăreşte îndeaproape şi cu îngrijorare situaţia la frontiera externă a UE cu Turcia, dând asigurări că Grecia şi Bulgaria – care se confruntă cu un val de migranţi proveniţi din Turcia – au întregul sprijin al UE.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Urmărește-ne pe Google News