Mihaela Bilic, medicul nutriționist care a ajutat-o pe Teo Trandafir să slăbească, susține că, fără cofeină, Coca-Cola și Pepsi nu vor mai fi la fel de bune ca în trecut pentru digestie sau combaterea grețurilor.
„Băuturile tip COLA nu mai conțin cofeină! Cine mă cunoaște știe că sunt o mare consumatoare de cola fără zahăr, încă din timpul facultății am băut-o în loc de apă.
Și spre surpriza celor care nu știu, Cola are o mulțime de beneficii: ajută digestia și previne constipația, blochează diareea și deshidratarea, înlătură greața și răul de transport (mașină/avion), are efect energizant, reglează tensiunea arterială pentru hipotensivi și tratează migrenele. Iar aspartamul din varianta fără zahăr taie pofta de dulce și scade apetitul, deci este un aliat în cura de slăbire”, a precizat Mihaela Bilic.
„Bineînțeles că sunt și efecte negative”
În continuare, medicul nutriționist vine cu vești și mai proaste, susținând că Pepsi și Coca-Cola, fără cofeină, vor fi dăunătoare organismului.
„Bineînțeles că sunt și efecte negative: acidul fosforic strică dinții, iar aciditatea strică stomacul până la gastrit. Dar asta e, ca orice lucru din viață are și bune, și rele!”, a subliniat Mihaela Bilic.
Explicațiile oficiale ale Coca-Cola
Un reprezentant al Coca-Cola a transmis redacției Libertatea poziția oficială a companiei, care poate fi regăsită mai jos.
„Cafeina a fost și continuă să fie folosită în produsele Coca-Cola cu rol de aromă. Este unul dintre ingredientele care ajută la crearea gustului unic Coca-Cola și este încadrată, conform legislației specifice, la categoria “arome” fiind folosită într-o cantitate redusă, respectiv 32 de mg într-o doză de 330 ml de produs.
Rețeta de Coca-Cola nu s-a modificat, ce s-a schimbat însă a fost modul de indicare a ingredientelor pe ambalaj, pentru a respecta cele mai recente reguli de etichetare din cadrul legislatiei europene in vigoare.
Conform legislatiei specifice, cafeina poate fi adaugată în produse și cu scop fiziologic. În aceste situații însă cafeina nu mai este considerată aromă, cantitatea fiind mult mai mare (peste 150mg/l), iar regulile de etichetare fiind, de asemenea, diferite, presupunând adaugarea unor declarații suplimentare. Nu este însă cazul produselor Coca-Cola Original sau Coca-Cola Zero Zahăr unde cafeina este adaugată doar ca aromă, deci într-o cantitate mult mai mică”.