„În calitate de primar general al Capitalei, nu aș autoriza sub nicio formă desfășurarea paradelor homosexuale pe Calea Victoriei si în niciun alt spațiu public, unde minorii pot fi expuși acestor comportamente deviante”, a afirmat candidatul AUR la alegerile pentru PMB, care vor avea loc pe 9 iunie.
Mihai Enache s-a declarat un „susținător al valorilor tradiționale și al familiei ca nucleu de bază al societății” și de aceea consideră că „popularizarea în școli, dar și pe stradă a ideologiei străine de valorile poporului român, importate și impuse, care promovează homosexualitatea, identitatea de gen, autoidentificarea ca animal sau ca pom, este dăunătoare sănătății și dezvoltării normale a copiilor noștri și ar trebui interzisă”.
Constituția garantează libertatea de întrunire și de exprimare
Într-o democrație, libertatea de întrunire și libertatea de exprimare sunt drepturi fundamentale. În România, Constituția prevede libertatea întrunirilor (articolul 39) și cea de exprimare (articolul 30), cât timp se desfăşoară „numai în mod paşnic” și nu prejudiciază „demnitatea, onoarea, viaţa particulară”.
De asemenea, incitarea „prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane” este considerată infracțiune, prevăzută de Codul Penal la articolul 369 și se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
În România, paradele LGBT, cum ar fi Bucharest Pride, sunt autorizate de autoritățile locale.
Bucharest Pride, cunoscut până în 2013 ca GayFest, a avut prima ediție în 2004, iar în 2005 s-a organizat și o paradă gay. Atunci, circa 850 de persoane au ieșit în stradă. Numărul a crescut anual, iar în iulie 2023 au fost aproximativ 25.000 de participanți. Până la organizarea Cluj Pride, în 2017, Bucharest Pride era singurul eveniment de acest gen din țară.