UPDATE ora 10:05. Ministrul Apărării a declarat, la Digi 24, că afirmația sa a fost prost înțeleasă și că s-a referit la faptul că scutul de la Deveselu „se ocupă de rachetele balistice”. „Niciodată nu aș putea informa că la Deveselu sunt rachete balistice”, a spus ministrul.
Vorbind despre amenințarea rusă, Mihai Fifor a vorbit și despre scutul de la Deveselu, dar a gafat spunând că România are în baza miliară de la Deveselu rachete, însă în realitate în baza de la Deveselu sunt rachete interceptoare. Rachetele interceptoare nu au rol ofensiv, ci sunt menite să contracareze tocmai rachetele balistice.
„Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permaneţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”, a spus ministrul.
„România, ca ţară NATO, ca important actor la Marea Neagră se confruntă destul de des cu astfel de provocări. (…) Rusia testează. Sunt acţiuni de testare a vigilenţei şi a capacităţii de intervenţie a armatei NATO. (…) Noi suntem una dintre cele mai importante prezenţe la Marea Neagră, deseori îmi place să spun – cel mai important furnizor de securitate la Marea Neagră şi printre alte misiuni pe care le executăm aceste misiuni de poliţie aeriană sunt un lucru foarte bine pus la punct. (…) Ori de câte ori avem nave străine ale alianţei care intră în Marea Neagră se intensifică aceste operaţiuni. (…) Sunt operaţiuni de recunoaştere, de descurajare. Este un joc care atâta timp cât rămâne în parametrii unui joc lucrurile sunt în regulă. (…) România este pregătită să facă faţă oricărei ameninţări, oricărei provocări la Marea Neagră, fie că este în aer, pe mare, de restul nici nu vreau să discut”, a spus Fifor, la Antena 3.
Fifor a mai spus că acțiunile Rusiei s-au intensificat după anexarea Peninsulei Crimeea.
„După anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, în 2014, de către Federaţia Rusă aceste activităţi la Marea Neagră s-au înteţit. Important este că România şi aliaţii săi demonstrează prin acţiunile şi exerciţiile pe care le fac că Marea Neagră nu este un lac rusesc. Marea Neagră este o mare deschisă, în care se circulă în perfectă siguranţă. (…) Există un joc al provocării, al răspunsului pentru că Federaţia Rusă încearcă să demonstreze că Marea Neagră este zona pe care o controlează”, a afirmat Mihai Fifor.
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV/Andrei Ștefănescu și Liviu Vârciu se vor noii Țociu și Palade ai scenei românești. ”Se vând” numai la pachet