Cazul fetei din Drobeta Turnu Severin, care a suferit arsuri pe 90% din suprafața corpului și a fost transferată la Craiova, unde nu există centru de mari arși, pentru ca apoi să fie transferată la București, i-a scandalizat pe supraviețuitorii din Colectiv.
Mihai Grecea, una dintre victimele care s-a implicat activ în ultimii ani pentru drepturile pacienților cu arsuri din România, dă vina pe autorități pentru situația în care o minoră este plimbată între spitale unde nu poate fi tratată corespunzător.
“Din nefericire, ce s-a întâmplat cu pacienta din județul Mehedinți, care, după evaluarea inițială la spitalul din Drobeta Turnu Severin, a fost trimisă la Spitalul Județean Craiova, arată limpede că autoritățile medicale din România nu au înțeles nimic din ce presupune salvarea pacienților cu arsuri”, spune Mihai Grecea.
El a acuzat autoritățile că nu au făcut niciun plan de acțiune în situația unor cazuri grave de pacienți cu arsuri pe timp de pandemie.
„Deși pe masa ministrului sănătății se află în așteptare pentru a fi semnat un document discutat și paradiscutat în comisiile ministeriale în ultimii aproape doi ani (document care a stat în transparență decizională până la începutul lui aprilie pe siteul MS – mă refer la OMS pentru mecanismul de transfer în străinătate a pacienților cu arsuri grave) nu se face nimic”, a subliniat acesta.
“Ca pe vremea Colectiv”
“Suntem la fel ca pe vremea tragediei de la Colectiv”, a continuat el.
“Avem niște norme generale pentru tratamentul arșilor mai bune (OMS 476/2017), dar care nu sunt aplicate din ignoranță, dezinteres, nepăsare, lipsă de bani… Niște norme bune care le stau în gât funcționarilor ministeriali din departamentul de structuri spitalicești. Soarta fiecărui mare ars e în continuare în pixul ministrului sau al câte unui arogant secretar de stat cinic și dezinteresat. Deși s-a discutat îndelung despre ce e de făcut, nu există un sistem clar care să normeze traseul pacientului foarte grav care trebuie trimis într-un centru de arși. Adică în străinătate. Se merge pe improvizații și pe heirupisme”, a mai spus Mihai Grecea.
ATI-ul de la județeanul din Craiova e celebru pentru dezastrul nosocomial. Este halucinant că cei de la COSU (Centrul Operativ pentru Situații de Urgență) și MS au decis să ducă acea pacientă într-un spital județean deși toate criteriile medicale îl calificau pentru cele mai avansate unități specializate în arși (vorbim de o estimare de 90% suprafață corporală arsă).
Mihai Grecea, supraviețuitor Colectiv:
“Ce fac MS și COSU cu pacienții mari arși este crimă cu premeditare”, a conchis Mihai Grecea.