Dan Voiculescu i-a cerut lui Mihai Șora, în vârstă de 104 ani, să șteargă postarea referitoare la el, în caz contrar omul de afaceri amenințând că va apela la instanță.
Informația a fost publicată de Cătălin Teniță pe Facebook și confirmată pentru G4Media.ro de familia Șora.
„Patronul Antenei 3, Dan „Felix” Voiculescu, l-a somat pe domnul Mihai ȘORA să șteargă ultimul post cu el, fiind ultragiat că a fost numit „turnător cu aere de intelectual”. În caz contrar, amenințând cu deschiderea unui proces”, a notat Cătălin Teniță pe Facebook.
„Dat fiind că există o hotărâre CNSAS validată de justiție care arată că domnul Dan „Felix” Voiculescu a fost turnător, rezultă că domnul în cauză se simte jignit de sintagma „aere de intelectual”. Se vede de la o poștă că nu e intelectual, în ciuda insistențelor Academiei de a-l valida”, a mai scris Cătălin Teniță pe Facebook.
În postarea de pe Facebook pe care Dan Voiculescu o vrea ștearsă, Mihai Șora făcea referire la faptul că patronul Antenelor a publicat o carte la Editura Academiei Române și se întreba cum este posibil.
Postarea integrală a lui Mihai Șora, potrivit HotNews.ro:
- „Aflu că Editura Academiei Române îl publică pe Dan Voiculescu, turnătorul cu ifose de intelectual ale cărui fapte de corupție (pentru care a fost condamnat penal) și poluări din spațiul mediatic, prin mercenarii angajați la trustul său, sunt îndeajuns de cunoscute oricărui om onest, cu mintea clară, pentru a nu putea fi nici minimizate, nici trecute cu vederea.
- Cum a ajuns un asemenea personaj să pună numele Academiei pe copertă? Prin ce complicități, legături subterane, transfer de fonduri (căci, în mod probabil, au fost cumpărate niște „indulgențe“ acolo)?
- Nu sunt adeptul generalizărilor isterice, al vinovăției colective, al anatemei aruncate la întâmplare, peste o întreagă instituție. Uscături există pretutindeni și nu razi de pe fața pământului o pădure pentru câteva crengi care zac pe jos, putrede.
- Academia Română și Editura Academiei Române sunt două entități distincte, cu aparat administrativ distinct. Chiar dacă prima o include pe cea de-a doua din punct de vedere formal, ambele primind finanțare de la stat, ele funcționează cu directori, președinți, secretari etc., deci personal decizional și executiv diferit, având, de altfel, personalitate juridică diferită
- Stânga să nu știe ce face dreapta“: vorba aceasta biblică îndemnând la smerenie a fost adesea deturnată, iar Academia pare să fie un exemplu de manual: separarea administrativă și juridică a Academiei Române de celelalte organisme din subordinea ei nu ar trebui să fie și una morală: aceleași principii ale integrității, ale onestității intelectuale și, da, ale științificității guvernează, teoretic, nu doar forul academic, ci și stâlpul lui intelectual care este editura. Nu poți publica orice, în orice formă, și nici pe oricine la editura care poartă numele Academiei, oricâtă autonomie ar avea această editură față de instanța tutelară. Este simplu și curent în orice țară care își respectă cărturarii și pune preț pe mințile lor. Publicarea lui Dan Voiculescu la Editura Academiei reprezintă o insultă nu doar pentru abstracția numită <
- Prima măsură pe care aș lua-o dacă mi-ar sta în putere ar fi să destitui persoana care se află în spatele acestei abominații: cine și-a dat acordul pentru publicare? Cine a semnat bunul de tipar? Din ce fonduri s-a făcut imprimarea? Există responsabilități (chiar și într-o instituție publică!), iar ele nu sunt vorbe, formule lipsite de acoperire sau de sens.
- Pentru că trăim într-o democrație, Dan Voiculescu este liber, firește, să-și publice scrierile, însă Editura Academiei nu are libertatea de a-și macula numele și portofoliul cu un asemenea «autor»”.
RecomandăriGuvernul vrea să înlocuiască sobele tradiționale ale românilor cu pompe de căldură. „Costurile sunt enorme”, spun specialiștii
Ulterior, filosoful a revenit pe Facebook cu un alt mesaj, mai scurt: „Ați învățat la școală despre Manole și Ana, Felix și Otilia… Realitatea este alta: Manole și Felix. Restul e literatură”.
Cartea lui Dan Voiculescu, avizată de Mugur Isărescu
Dan Voiculescu, condamnat definitiv în august 2014 la zece ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), și-a publicat, săptămâna trecută, cartea “Tratatul Umanismului Pragmatic“ la Editura Academiei Române, iar lansarea a avut loc la Biblioteca Academiei, a scris Newsweek România.
Pentru a publica la Editura Academiei Române este nevoie ca autorul să îndeplinească o serie de criterii academice, iar lucrarea trebuie evaluată de o comisie de specialitate formată din membri ai Academiei Române.
„Avizul pentru publicare îl dă, de regulă, secția Academiei în specificul căreia se încadrează lucrarea respectivă. De difuzarea lucrărilor publicate se ocupă nu Academia, ci exclusiv Editura”, a precizat, pentru Newsweek România, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.
Acordul pentru publicarea lucrării lui Dan Voiculescu a fost dat de Secția de Științe Economice, Juridice și Sociologie, care este condusă de guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
FOTO: Mihai Șora – Facebook
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro