UPDATE. „Mihai Șora a fost operat la Spitalul Elias, joi după-amiază, pentru probleme la nivelul bilei, iar starea lui post-operatorie este bună”, a declarat, pentru Libertatea, purtătorul de cuvânt al unității sanitare, Silvius Negoiță.
”Se recuperează bine, este conștient și cooperat, este sub supraveghere permanentă”, a precizat medicul Silvius Negoiță.
”Doctorii au făcut un adevărat miracol şi le suntem profund recunoscători. Acum l-au dezintubat. Aşteptăm să se trezească. În momentul de faţă este încă la terapie intensivă”, transmite colaboratorul Libertatea, citând un mesaj primit de la soția filosofului.
Considerat seniorul filosofiei românești contemporane, Mihai Șora este unul dintre cei mai înseninați gânditori români, comparabil cu Constantin Noica. A tradus din Jean-Jacques Rousseau „Visările unui hoinar singuratic” şi din Jean Paul Sartre „Cu uşile închise”. În decembrie 1989, Mihai Șora a fost membru fondator al Grupului de Dialog Social. Mai apoi, în 1990, Șora a fost ministru al Învăţământului, în primul guvern condus de Petre Roman din care a demisionat în urma primei mineria.
Eseit și filosof, Mihai Șora s-a născut pe 7 noiembrie 1917, la Timișoara, în familia preotului ortodox, Melentie Șora. Fratele său mai mare, Teodor, a murit la vârsta de șase luni din cauza gripei spaniole.
„Am avut un frate mai mare, Teodor, născut în 1915. Toată copilăria am trăit-o sub aura lui, devenită instanţă formativă. De fiecare dată când făceam câte o năzbâtie, mama îmi spunea: «Todoraş nu ar fi făcut aşa ceva». Todoraş a murit la şase luni, de gripă spaniolă. Dacă ar fi fost vaccinat…”, a scris filosoful şi eseistul Mihai Şora, pe pagina sa de Facebook.
A urmat cursurile Liceului „Constantin Diancovici-Loga” din Timișoara, unde a studiat filosofia și limbile clasice, latina și elina până în 1934. Mai apoi, a urmat cursurile Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București (1934-1938), unde i-a avut profesori pe Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu și Mircea Eliade.
Mihai Șora se numără printre moraliștii de renume, precum Albert Camus, Nicolae Steinhardt, Jan Patocka, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca și Matei Călinescu.
CITEȘTE ȘI: VIDEO EXCLUSIV/ Camelia Potec nu vrea să intre în concediu de maternitate. „Voi merge și la birou cu micuța după mine”