UPDATE ora 15.20 Guvernul a anunțat că premierul Tudose și miniștrii apărării naționale și economiei au analizat necesarul de înzestrare a Armatei, în raport cu capacitatea actuală și viitoare a industriei românești de apărare. La întâlnire a participat și șeful Statului Major General al Armatei, pentru o mai bună coordonare a necesarului și priorităților de înzestrare.
„Avem în bugetul pentru 2017 cei 2% din PIB pentru Apărare, pe care ne-am angajat să-i cheltuim în scopul înzestrării Armatei Române. Ne respectăm acest angajament atât în raport cu partenerii NATO, cât și cu așteptările și nevoile militarilor noștri”, a subliniat premierul Mihai Tudose, potrivit comunicatului Executivului.
Ședința la care au participat Mihai Tudose, Adrian Țuțuianu (ministrul apărării), Mihai Fifor (ministrul economiei) și generalul Nicolae Ciucă (șeful Statului Major General) a început la ora 12.00. Tema principală a discuțiilor o reprezintă dotarea Armatei.
Ședința vine la o zi după ce Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare de rachete Patriot către România. Tranzacția ar fi una de 3,9 miliarde de dolari, a transmis o agenție a Pentagonului într-o declarație.
Contractorii principali ar fi Raytheon Co și Lockheed Martin Corp, doi giganți americani în domeniul armamentului, a precizat Agenția de cooperare în domeniul securității.
Decizia Departamentului de Stat se referă la vânzarea a 56 de rachete Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) și 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) îmbunătățite.
Odată primit acest acord, România va trebui să decidă dacă mai este interesată să le achiziționeze, iar datorită sumei foarte mari puse în joc, achiziția va trebui să fie aprobată de Parlament.
Citește și: EXCLUSIV/ Viața de deținut la „Penitenciarul de copii”. Clanurile din pușcăria în care va trebui să intre elevul care era mare dealer de marijuana