„A fost un moment în care se putea face şi nu s-a făcut. Asta-i viaţa. Aşteptăm cumva un nou vot într-un JAI şi atunci să spună «Bă, nu». Fiindcă, din momentul acela, Austria trebuie dată în judecată. Îmi asum ce spun. Dată în judecată, stabilite prejudicii. Pus poprire pe acţiunile unor firme şi cu asta, basta. Da, eu vă spun care e opinia mea şi aşa ar trebui procedat. A exprimat-o şi domnul premier Marcel Ciolacu”, a afirmat Mihai Tudose la Antena 3, potrivit news.ro.
Europarlamentarul PSD a adăugat că până acum s-a evitat punerea pe ordinea de zi a punctului privind aderarea completă a României la Schengen și că este ilogic ce face Austria, care poate are alte interese economice sau politice.
„Nu au absolut nicio logică, decât o altă logică economică, politică, cu porturi, ş.a.m.d. Au o altă logică, din alt punct de vedere, probabil, dar dacă tot ajungem la o logică economică, am înţeles. Mai blochează-mă tu mult, exprimă-te încă o dată şi hai să ne exersăm şi noi dreptul la Curtea Europeană de Justiţie, fiindcă este un drept. Sunt ţări care nu sunt membre UE şi sunt membre ale spaţiului Schengen. Noi suntem membru al UE, îndeplinim toate condiţiile şi au ei o problemă politică acolo, că vin imigranţi pe la noi. Nu vin imigranţii pe la noi. Hai să ne potolim”, a mai spus Tudose.
Pe 15 septembrie 2023, Marcel Ciolacu a anunțat că România va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiție, dacă guvernul de la Viena își va menține vetoul pe Schengen, lucru care însă nu s-a mai întâmplat. O lună mai târziu, pe 26 octombrie, președintele Klaus Iohannis a spus că acest demers „este o chestiune juridică foarte complicată”. Pe 30 decembrie 2023, Consiliul Uniunii Europene a votat în unanimitate admiterea României la Schengen, dar numai cu frontierele aeriene și maritime și nu există deocamdată un calendar pentru accederea și cu granițele terestre. Pe 2 aprilie 2024, ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a spus că „ar fi greșit să stabilim o dată” pentru intrarea completă a României în Schengen.