UPDATE ora 22:45. Mihai Tudose și-a înaintat demisia din funcția de premier luni seară, potrivit unui comunicat al Guvernului. Demisia va ajunge la Administrația Prezidențială, care va lua act de decizia lui Mihai Tudose.
Comunicatul Guvernului:
Premierul Mihai Tudose și-a înaintat în aceasta seara demisia din funcție, urmând ca, potrivit legii de organizare și funcționare a Guvernului, sa fie transmisa Administratiei Prezidențiale, in cursul zilei de maine, o adresa oficiala în acest sens. Conform procedurilor, președintele României, Klaus Iohannis, va lua act de demisia din funcție a prim-ministrului Mihai Tudose și va emite decretul de vacantare a postului, precum și decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului pana la formarea noului Guvern. Ambele decrete prezidențiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial.
Mihai Tudose a anunțat că demisioneză, după ce în CEx s-a votat retragerea sprijinului pentru premier. Votul a fost secret. Premierul a avut de partea sa doar 4 voturi, din cele 64 ale CExN. Interimatul va fi preluat de Paul Stănescu, potrivit unor surse. Cel mai probabil, Mihai Tudose își va anunța demisia marți.
Premierul Mihai Tudose a transmis în ședința Comitetului Executiv Național că va demisiona dacă nu mai beneficiază de sprijinul partidului. ”Demisionez dacă nu mai am sprijinul partidului”, ar fi spus șeful Executivului. Potrivit surselor, Mihai Tudose așteaptă ca membrii conducerii PSD să își asume aceeastă decizie, printr-un vot.
Aproximativ 30 de președinți de filiale PSD au semnat un document comun în care îi cer premierului Mihai Tudose să plece din fruntea Guvernului. Documentul a fost prezentat în Comitetul Executiv Național.
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Mihai Tudose premier în luna iunie.
Tudose este deputat PSD de Brăila şi preşedintele comisiei pentru politică economică din Camera Deputaţilor. A fost ministru al Economiei în Guvernul Grindeanu și în Guvernul Ponta. În vârstă de 50 de ani, a terminat facultatea în 1994 şi a deţinut pe rând funcţia de şef birou senatorial, în perioada 1992-1999, apoi, timp de un an, a fost jurist la SC Farex SA Brăila şi consilier judeţean, iar din 2000 până în prezent a fost deputat.
Membru al FDSN din 1992, Tudose a fost timp de patru ani secretar organizatoric, preşedinte al filialei Brăila a PSD şi lider al organizaţiei municipale, fiind ales recent lider al filialei judeţene.
A publicat mai multe cărți: Provocări strategice, coautor, Editura RAO International Publishing Company, 2007. Schimbarea managerială. Managementul schimbării, coautor, Editura Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, 2009 Infrastructura critică – model de strategie managerial, unic autor, Editura RAO International Publishing Company, 2010, Război, cunoaştere, adevăr, coautor, Editura Nemira Publishing Company, 2012 și Securitatea economică în era transformărilor globale, unic autor, Editura RAO International Publishing Company, 2013.