Premierul a dat asigurări că majorarea accizei la carburanți nu va atrage după sine creșterea prețului benzinei și a dat ca exemplu anul 2016, când, deși acciza a fost micșorată, prețurile nu au scăzut. „În 2016 acciza a fost scoasă şi nu a scăzut preţul. Companiile au demonstrat că nu prea au avut nici profit. Ia să vedem, dacă o punem la loc (acciza – n.r.) cresc? Eu cred că nu vor creşte. Totuşi perioada aia de romantism când făceau ce voiau pe aici s-a cam închis”, a spus Mihai Tudose, la România TV.
Întrebat dacă există posibilitatea ca statul să „umble” la redevențele petroliere, pentru a evita creșterea prețului benzinei, premierul a răspuns afirmativ. „Nu înseamnă şantaj, înseamnă că în sfârşit nu mai avem alt tip de dialog cu ei, ci dialog oficial”, a spus Tudose.
Acciza la carburanți ar urma să crească din luna septembrie, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanțe. Specialiștii consultați de Libertatea au declarat că efectele se vor vedea imediat în prețul la pompă al carburanților, care va fi cu aproximativ 10% mai mare, dar și în prețuri crescute la produsele din magazine. România are acum al doilea cel mai mic preț la benzină din UE. După majorarea accizei, va avea al șaptelea cel mai mic preț.
În plus, consultantul fiscal Adrian Bența crede că, pentru cetățeni, această majorare a accizelor la carburanți va duce la creșterea prețurilor la raft pentru aproape toate produsele.
”Orice creștere de costuri – iar cheltuielile de transport sunt semnificative în prețul produsului – va duce la recuperarea cheltuielilor pe seama prețurilor de vânzare de la consumatorul final. Singura necunoscută este dacă această creștere de prețuri se va face foarte rapid sau, în funcție de stocurile existente, repartizarea cheltuielilor se va vedea în prețul final într-o perioadă de timp îndelungată”, crede Adrian Bența.