Mihail Vlasov a fost acuzat de săvârşirea mai multor infracțiuni, printre care și delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată sau trafic de influență.
ÎCCJ a redus practic pedeapsa primită anul trecut de Mihail Vlasov din partea Curtei de Apel București, care stabilise o sentință de 9 ani și 10 luni de închisoare cu executare.
Fiica acestuia, Ingrid Vlasov, condamnată în primă instanță la un an de închisoare cu suspendare, a fost achitată, în timp ce soțului ei, Marian Nedelcu, i s-a modificat sentința: de la doi ani și 6 luni cu executare
a primit doi ani de închisoare cu suspendare.
Aplică inculpatului Vlasov Mihail pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 3 ani închisoare (reprezentând 1/3 din totalul celorlalte pedepse principale), în total 8 ani închisoare.
Minuta instanței:
În 2016, DNA l-a trimis în judecată pe Mihail Vlasov, acuzându-l că în perioada 2008-2014, în calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, a abuzat de funcția pe care o avea pentru a face mai multe demersuri ”pentru obținerea unor foloase materiale personale și
pentru persoane din anturajul său, în detrimentul instituției pe care o reprezenta”.
El a fost acuzat că a adus astfel grave prejudicii atât Camerei de Comerț și Industrie a României, cât și S.C. Romexpo S.A., la care C.C.I.R. este acționar majoritar.
”După ce a preluat conducerea C.C.I.R., inculpatul Vlasov Mihail a întreprins acțiuni astfel încât bani din bugetul instituției să ajungă la diverse entități/societăți comerciale, în scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin încheierea de contracte și
convenții.
Concret, inculpatul Vlasov Mihail și-a folosit autoritatea și influența față de inculpatele Ștefănescu Cornelia Liliana, șefă a Cancelariei C.C.I.R., Grigorescu Rodica Luiza, secretar general al C.C.I.R și Suciu Mariana Rodica, în calitate de director general S.C. Romexpo S.A., pe care le-a determinat să semneze contracte în fals, având drept scop însușirea și, respectiv folosirea resurselor materiale ale celor două entități”, se precizează în comunicatul de presă remis de DNA în 2016.
Mihail Vlasov a fost acuzat că a sustras din bugetul CCIR aproape 47,6 milioane de lei, o sumă de bani ridicată în numerar pe bază de dispoziții de plată din ”fondul la dispoziția biroului de conducere”, bani pe care i-a folosit în interes propriu.
A mai fost acuzat că a făcut plăți cu cardul către mai multe cazinouri pentru a participa la jocuri de noroc cu circa 700.000 de lei, tot din bugetul CCIR, pe care nu i-a mai returnat.
Procurorii au calculat un prejudiciu total adus CCIR de aproape 55,4 milioane de lei și la bugetul Romexpo de 6,1 milioane de lei. În total, conform procurorilor, prejudiciul adus statului de Mihail Vlasov se ridică la 61,5 milioane de lei.
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro