Cel mai probabil, Mihailescu a vrut sa-i asigure lui Pavalache o carte de vizita „guvernamentala”, care sa-l ajute in afaceri.
Vineri seara, procurorii Parchetului National Anticoruptie i-au organizat un flagrant expertului guvernamental Fanel Pavalache, angajat la Secretariatul General al Guvernului. Potrivit unor surse, Pavalache ar fi cerut 4 milioane $ unor persoane interesate ca el sa intervina in lichidarea judiciara a Bancii Internationale a Religiilor.
Pavalache a lasat sa se inteleaga ca poate influenta instantele si judecatorul sindic implicat in lichidare pentru a se accepta un proiect de reorganizare a BIR. Numai ca „mituitorii” au sesizat PNA si s-a organizat flagrantul, in care functionarul guvernamental a fost surprins dupa ce a primit un avans de 20.000 $. Imediat dupa izbucnirea scandalului, ministrul Serban Mihailescu, seful direct al celui arestat, a declarat ca faptele nu au nici o legatura cu activitatea acestuia. Mai mult, Mihailescu a incercat sa-si disculpe institutia, afirmand ca Pavalache „nu este functionar public, fiind angajat pentru o perioada de proba”. Teoretic, potrivit comunicatului, Pavalache ar fi un oarecare functionaras care „impusca francul”, visand la un salariu mai mare de bugetar. Numai ca lucrurile nu stau chiar asa. Fanel Pavalache este un prosper om de afaceri dar si un lichidator judiciar cu notorietate. El detine o retea de firme de consultanta situate in Tulcea, Bucuresti si Focsani, dar deruleaza si afaceri comerciale de mai multe miliarde de lei. Castigurile nu sunt mici, mai ales ca firma sa din Tulcea, Iancina SA, a lichidat societatea Ferom, care a fost vanduta pe mai multe milioane de dolari. Comisionul incasat de Iancina a fost de 10% din acea tranzactie.
In aceste conditii, este greu de crezut ca un afacerist milionar in dolari ar accepta un post de functionar maru,t in guvern si care, potrivit lui Serban Mihailescu, se afla in perioada de proba, desfasurand activitati de documentare si intocmire de analize. Mai ales ca nici legal nu e posibil asa ceva.
Legea 130/1990 cu modificarile ulterioare prevede o perioada de proba de 6 luni pana la un an pentru proaspetii absolventi de facultate care se angajeaza in sectorul bugetar, iar Legea 188/1999 – legea functionarului public – prevede o perioada de proba de pana la un an pentru functionarii publici. Dar Pavalache nu era nici functionar public si nici debutant, asa ca afirmatiile lui Mihailescu nu sunt sustinute.
Iar juristul firmei Iancina, un domn care s-a recomandat Mocanu, ne-a declarat: „Domnul Pavalache a fost angajat la Guvern imediat dupa alegeri. Din anul 2000 sau cel mai tarziu de la inceputul anului 2001. Mie oricum mi-e greu sa cred in acuzatiile care i se aduc. El avea tot ce-i trebuia. Castiga destul legal ca sa aiba nevoie de o mita”.