Forţele ucrainene au lansat la începutul lunii iunie o operaţiune de anvergură pentru a respinge trupele ruse din sudul şi estul țării, dar această ofensivă nu a avut până acum decât un succes modest, din cauza puternicei defensive ruseşti constând în tranşee şi câmpuri întregi de mine.
Adâncimea câmpurilor de mine este „între 4 şi 16 kilometri”
„Fără nicio îndoială, această operaţiune va fi destul de dificilă, lungă şi va lua mult timp”, a subliniat, într-o declaraţie pentru agenția franceză de presă, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak.
Principalul obstacol în calea avansării forţelor ucrainene este reprezentat în prezent de „câmpurile de mine care merg în adâncime”, instalate timp de luni de zile de către armata rusă. Acestea variază „între 4 şi 16 kilometri”, explică el.
Ucraina cere sute de tancuri, zeci de avioane de luptă și obuze de artilerie
În pofida eforturilor aliaţilor occidentali ai Kievului, armata ucraineană se confruntă de asemenea cu „probleme legate de aprovizionarea cu arme”, a admis acelaşi responsabil de la Kiev, potrivit căruia „complexul militaro-industrial (occidental) nu este pregătit pentru acest tip de război”, cu o utilizare atât de intensă de armament.
Ucraina are nevoie, potrivit lui Podoliak, de „200-300 de vehicule blindate suplimentare, de tancuri, înainte de toate”, de „60-80 de avioane F-16″ şi de „5-10 sisteme suplimentare de apărare antiaeriană” americane Patriot sau de echivalentul lor francez, SAMP/T.
„Avem nevoie de obuze”, a spus în continuare el, indicând că forţele ucrainene utilizează „4.500-6.000 de obuze de mare calibru pe zi”.
„Trebuie să putem folosi 150-200 de rachete cu rază lungă de acţiune în fiecare lună” sau chiar „300 sau 400″, mai spune Podoliak.
„Nu va exista niciun compromis cu Rusia”
Consilierul preşedinţiei de la Kiev a exclus orice negociere cu Rusia, al cărei scop este, în opinia lui, de a „distruge” Ucraina şi de a recâştiga „controlul total” asupra ţărilor din fosta URSS.
„Pentru noi, nu există niciun compromis posibil, căci Rusia ne urăşte şi a venit pentru a distruge însuşi conceptul de stat ucrainean”, mai susţine Mihailo Podoliak, în declaraţiile făcute pentru AFP.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina