Zona ar fi necesară pentru a proteja regiunile ucrainene de bombardamentele rușilor, a arătat consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, într-un mesaj publicat pe Twitter.
„Subiectul-cheie al acordului postbelic ar trebui să fie stabilirea de garanţii pentru a preveni repetarea agresiunii în viitor. Pentru a asigura o securitate reală pentru locuitorii regiunilor Harkov, Cernihiv, Sumî, Zaporojie, Luhansk şi Doneţk şi pentru a-i proteja de bombardamente, va fi necesară introducerea unei zone de demilitarizare de 100-120 km pe teritoriul republicilor Belgorod, Briansk, Kursk şi Rostov”, a scris Mihailo Podoliak.
The key topic of the post-war settlement should be the establishment of safeguards to prevent a recurrence of aggression in the future. To ensure real security for residents of Kharkiv, Chernihiv, Sumy, Zaporizhzhia, Luhansk, and Donetsk regions and protect them from shelling, it…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) May 29, 2023
Consilierul prezidenţial sugerează, de asemenea, ca zona demilitarizată să aibă iniţial o prezenţă internaţională care să o controleze.
„Probabil, în etapa iniţială, cu un contingent de control internaţional obligatoriu”, a menţionat Podoliak în încheierea mesajului.
Luni dimineaţă a circulat un videoclip în care guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, sugera că cea mai simplă soluţie pentru bombardamentele transfrontaliere dinspre Ucraina este ca regiunea Harkov să fie anexată de Rusia și absorbită de regiunea Belgorod.
Referirea pe care o face Podoliak la cele patru regiuni ruse ca fiind „republici” pare să fie un răspuns faţă de susţinerea pe care Moscova o acordă entităţilor separatiste ucrainene Doneţk şi Luhansk, care se autointitulează „republici populare” şi care se învecinează cu Rusia.
Moscova a anunţat deja anexarea acestor „republici” ucrainene în septembrie anul trecut, alături de regiunile Zaporojie şi Herson, deşi nu le controlează în totalitate.
Pe de altă parte, în cele patru regiuni ruse menţionate de Podoliak au avut loc tot mai frecvente atacuri cu drone în ultima perioadă – pe care Moscova le atribuie Kievului -, inclusiv incursiuni de pe teritoriul Ucrainei efectuate de grupări ale naţionaliştilor ruşi.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Jumbo • 30.05.2023, 17:09
Eu cred ca acordul de pace trebuie incheiat dupa retragerea trupelor de ocupatie americane pe teritoriul lor. YANKEES GO HOME, TRĂIASCĂ ROMÂNIA LIBERA