epa09575776 A handout photo made available by La Palma Bee Keepers Association that shows bee hives covered in ashes expelled by Cumbre Vieja Volcano, 600 meters away from the volcano, in La Palma, Canary Islands, Spain, 11 November 2021. From a total of six hives, five of them have survived. All the hives were rescued from the area on 06 Novemebr 2021 by the local police and the Military Emergency Unit (UME). EPA-EFE/La Palma Bee Keepers Association HANDOUT IMAGE TO BE USED ONLY IN RELATION TO THE STATED EVENT (MANDATORY CREDIT) HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Albinele au fost găsite în viață după 50 de zile în care au stat sub cenușa emanată de vulcanul Cumbre Vieja din insula spaniolă La Palma, din arhipelagul Canare, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
Vulcanul a început să erupă pe 19 septembrie, iar albinele au fost salvate sâmbătă, 6 noiembrie.
Stupii în care se aflau miile de albine erau la o distanță de aproximativ 600 de metri de craterul vulcanului.
Potrivit preşedintelui Grupului de Apărare Sanitară (ADS) al Apicultorilor din La Palma, Elías González, cinci din cei șase stupi din zonă au fost găsiți intacți.
Albinele din al șaselea stup nu au supraviețuit, însă González spune că este posibil care moartea lor să nu fi fost provocată de erupția vulcanului, acestea fiind deja slăbite.
Trei dintre stupi erau îngropați complet în stratul de cenușă și roci vulcanice.
În mod normal, în fiecare stup se află între 30.000 şi 40.000 de albine în timpul primăverii și între 20.000 şi 25.000 când în zonă există mai puține flori de unde pot culege polen.
Specialistul spune că albinele au rămas în viață atât timp pentru că zona a fost acoperită mai mult cu lavă și pietre, ceea ce a permis pătrunderea aerului în stupi. În plus, în momentul erupției, apicultorul nu apucase să extragă toată recolta de miere, iar albinele au avut hrană la dispoziție.
Între timp, insula La Palma a fost zguduită joi, 11 noiembrie, de cel mai puternic cutremur de la începutul erupției vulcanului, potrivit cotidianului El Pais. Seismul a avut magnitudinea 5 și s-a produs la o adâncime de 36 de kilometri. În aceste condiții, fluxurile de lavă sunt din nou monitorizate cu atenție de autorități.