Plaja Cooge a fost închisă în cursul după-amiezii de marți, iar după o zi a fost închisă și Gordons Bay. Conform primelor rezultate, obiectele misterioase ar fi tar balls.

Potrivit Louise Morris, șefa campaniei pentru petrol și gaze din cadrul Societății australiene pentru Conservarea Mediului Marin, tar balls sunt resturi de petrol care intră în contact cu apă, nisip și deșeuri și pot fi purtate de curenți.

„O sursă de poluare cu combustibili fosili”

„Este o sursă de poluare cu combustibili fosili care se prinde, pentru că este foarte lipicioasă, de orice lucru cu care intră în contact și care plutește în ocean.”

După o deversare, de exemplu, petrolul este adesea purtat de valuri și curenți, ceea ce îl face să se coaguleze, spune Morris. „Cu cât se lipește mai mult de alte substanțe, cu atât se solidifică”, a mai adăugat ea.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Unele dintre aceste bile ajung pe fundul oceanului, în vreme ce altele plutesc. În plus, se pare că nu este ceva ieșit din comun ca aceste bile să ajungă pe țărm. 

Dr. Sharon Hook, cercetător la CSIRO, susține că în Golful Mexic, unde există scurgeri de petrol, apar frecvent astfel de bile „misterioase” pe plaje, „care adesea arată mai mult ca niște clătite”.

Impactul asupra animalelor

„Chestia este că, în mod normal, nu se găsesc sute de bucăți deodată”. În primă fază, unii specialiști nu erau siguri că acestea sunt tar balls. Un lucru neobișnuit este faptul că și-au făcut apariția mai multe. 

Autoritățile portuare au declarat că operatorii navelor nu au raportat nicio deversare de petrol.

„Nu este imposibil să se fi întâmplat fără acest lucru, dar este neobișnuit”, a mai adăugat Hook.

Având în vedere faptul că au fost descoperite numeroase astfel de bile pe țărm, Morris atrage atenția asupra faptului „că cel puțin jumătate” s-ar putea afla în ocean. Acest lucru pune în pericol viața marină. 

În cazul în care astfel de bile sunt ingerate de animale, acestea le pot împiedica să digere hrana. În plus, acestea sunt periculoase și pentru oameni, întrucât sunt pline de substanțe chimice cancerigene.

„Un incident foarte îngrijorător”

Ambele plaje rămân închise și au fost demarate operațiuni de îndepărtare și eliminare  a materialului.

Primarul din Randwick, Dylan Parker, a transmis că membrii Consiliului din Randwick au colaborat îndeaproape cu Autoritatea pentru Protecția Mediului din Noul Wales de Sud (NSW), Autoritatea Portuară și Transport în ceea ce privește măsurile luate pentru îndepărtarea bilelor.

„Comunitatea noastră este pe bună dreptate foarte grijulie față de mediul nostru natural și acesta a fost un incident foarte îngrijorător. Prioritatea noastră în calitate de consiliu local este de a menține oamenii în siguranță și de a proteja pe cât posibil mediul înconjurător și marin”, a spus Dylan Parker.

„Am angajat un expert în materie de sănătate și un antreprenor specializat în îndepărtarea deșeurilor care, în prezent, îndepărtează sistematic resturile de pe plaje, în conformitate cu o metodă de lucru sigură stabilită de comun acord și dezvoltată împreună cu Autoritatea pentru Protecția Mediului”, a mai adăugat el.

În plus, edilul a precizat că procesul de îndepărtare a bilelor de pe plaje va continua și joi, 17 octombrie.

Urmărește-ne pe Google News