Gafa făcută de preot nu a putut fi trecută cu vedere, întrucât catolicii consideră că numai Iisus Hristos are puterea de a boteza, nu comunitatea mai largă sau Biserica, notează BBC.
După ce cazul a ieșit la iveală, Arango a demisionat din funcție și a prezentat public scuze, jurând în același timp „că va ajuta la remedierea și vindecarea celor afectați”.
Înregistrările bisericii au arătat că Arango a ajuns în Phoenix ca pastor şi a început să oficieze slujbe începând cu februarie 2013. Conform Diocezei Catolice din Phoenix, fostul părinte a recitat de atunci incorect slujba pentru botez până pe 17 iunie 2021. Drept urmare, biserica a decis că toate botezurile efectuate până atunci de preot sunt invalide.
Nu se știe câte botezuri au fost anulate până acum, însă presa locală a estimat că acestea sunt de ordinul miilor. Reprezentanţii bisericii au început să trimită înştiinţări oamenilor botezați greșit de Arango prin care le-au cerut să se prezinte la biserică să repete procesiunea.
În centrul controversei se află folosirea de către Arango a cuvântului „noi” în loc de „eu” în expresia „Te botez în numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt”.
Într-o scrisoare către credincioșii catolici locali, episcopul Phoenix Thomas Olmstead a spus că un „studiu atent” al cuvintelor efectuat de oficialii locali, în consultare cu oficialii Vaticanului din Roma, i-a determinat să declare botezurile invalide.
Profesorul de studii religioase la Universitatea Case Western Reserve din Ohio, Deepak Sarma, a declarat pentru BBC că în religie, cuvintele individuale pot fi „puternice” și „transformatoare”.
„În acest caz, când cuvântul „noi” este folosit, pare să implice că există o comunitate de credincioși care fac botezul. Biserica Catolică învață că atunci când o persoană este botezată, Hristos este cel care lucrează”, a declarat profesorul Sarma.