Ulterior, recipientul a ajuns în posesia unei femei de 44 de ani, care a murit după ce și-a pulverizat pe mâini și față agentul neurotoxic, crezând că este parfum. Incidentul s-a petrecut în luna iulie a anului 2018.

Substanța periculoasă se afla într-o sticlă de parfum Nina Ricci, care a fost găsită în Amesbury, Wiltshire, de partenerul de viață al victimei, Dawn Sturgess. Bărbatul i-a făcut cadou sticla de parfum.

Motivul pentru care ar fi mers în Marea Britanie suspecții

Întâmplarea a avut loc la câteva luni după ce agentul rus Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost otrăviți în primăvara aceluiași an de agenți ai Kremlinului. Spionii ruși au aplicat agentul neurotoxic pe mânerul ușii locuinței lor din Salisbury, înainte de a arunca recipientul.

Fostul agent rus și fiica sa au scăpat cu viață în urma acestei tentative de asasinat.

Ulterior, suspecții au spus în cadrul unui interviu acordat televiziunii ruse de stat, negând implicarea, că au mers în Marea Britanie pentru a vizita catedrala din Salisbury și Stonehenge.

O anchetă a fost demarată în cursul zilei de luni, 14 octombrie, la Salisbury Guidhall pentru a afla cine se află în spatele otrăvirii, în ce măsură este statul rus responsabil și dacă autoritățile britanice au luat  măsurile corespunzătoare pentru a proteja populația de atac.

Andrew OConnor, consilier principal în cadrul anchetei, a declarat că sticla de parfum conținea suficient agent neurotix pentru a ucide 1.000 de persoane.

Fostul agent rus și fiica sa nu vor fi chemați să depună mărturie,  în contextul în care au fost luate măsuri extraordinare pentru a-i proteja de posibile pericole în cazul în care agenții lui Vladimir Putin pot afla unde trăiesc în prezent.

Ofițeri ai GRU, acuzați de tentativă de asasinare

 Ancheta a fost demarată la peste șase ani după ce fostul agent rus și fiica sa au fost găsiți inconștienți pe o bancă din Salisbury, crezându-se inițial că este vorba despre o posibilă supradoză de droguri.

Oamenii legii sunt de părere că doi ofițeri ai GRU (n.red – serviciul de informații al Rusiei) au aruncat recipientul cu substanța, iar soțul femeii a luat-o și a dus-o acasă.

Familia femeii a cerut judecătorului ca fostul agent rus și fiica acestuia să depună mărturie personal, întrucât are întrebări.

În toamna anului 2018, Scotland Yard a acuzat  doi spioni GRU – care călătoreau sub numele de Alexander Petrov și Ruslan Boshirov – de tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal și de otrăvirea a doi ofițeri de poliție din Wiltshire, dar nu și de moartea lui Sturgess.

Un al treilea rus, Serghei Fedotov, a fost inculpat trei ani mai târziu în legătură cu acest caz.

Urmărește-ne pe Google News