Mare parte dintre cercetătorii care lucrează la stat nu și-au primit salariile, restanțele fiind în anumite cazuri de două luni, deoarece hotărârea de guvern (HG) care reglementează înființarea noului Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării nu a fost adoptată încă, acuză specialiștii din domeniu.

Ciprian Teleman, ministrul de cercetării, inovării și digitalizării. Foto Agerpres

Acest minister trebuie să se înființeze prin preluarea părții de Cercetare de la Ministerul Educației și a părții de Comunicații de la Ministerul Transporturilor.

Proiectul de HG a fost în dezbatere publică, dar încă nu a fost adoptat de către Executiv, pentru că nu are toate avizele.

Lanțul slăbiciunilor

Din cauză că această hotărâre nu există, ministerul nu poate deschide nicio linie de finanțare și nu poate face plăți.

Mai departe, acest lucru afectează institutele naționale de cercetare sau centrele de cercetare din universități, care derulează proiecte de cercetare câștigate în anii trecuți. Și, din această cauză, se văd în imposibilitatea de a plăti angajații și furnizorii.

Unele dintre acestea au făcut credite pentru a putea achita salariile, spune Lucian Pintilie – directorul științific al Institutului pentru Fizica Materialelor.

„Sunt afectați cercetătorii din cele 49 de institute naționale de cercetare, plus centrele de cercetare din universități. Estimarea mea este că sunt 7-8.000 de cercetători în această situație. S-au trimis adrese încă din luna ianuarie. Până acum institutele au putut contracta credite în limita a 20% din veniturile de pe anul anterior, astfel că unele au putut plăti salariile. Dar din martie nu se mai pot plăti și vin și băncile‟, a declarat Pintilie pentru Libertatea.

Cercetătorii solicită rezolvarea rapidă a problemelor

Acesta cere urgentarea procedurilor și acuză lentoarea cu care are loc procesul de reorganizare la nivel guvernamental.

În data de 27 ianuarie trebuia să fie în Guvern, sunt 40 de zile de atunci. Abia după HG se intră în procesul de numiri pe funcții în organigramă. După care trebuie deschise conturi, schimbat antete, făcute acte adiționale la toate actele Ministerului Educației și Cercetării

Dr. Lucian Pintilie:

Tot procesul ar urma să mai dureze astfel încă două-trei luni, timp în care Cercetarea ar putea rămâne nefinanțată, spune el.

Foto Shutterstock

„Sunt proiecte în derulare de anul trecut sau acum doi ani. Ar trebui să se țină cont că aceste asunt proiecte multianuale și să nu le mai închidem de la un an la altul‟, punctează Pintilie.

Avertisment: urmează un exod al creierelor!

Cercetătorul spune că, dacă situația nu se reglementează rapid, urmează să vedem un exod al oamenilor de știință, care vor pleca în alte țări.

„Cel mai important lucru sunt oamenii. Dacă se mai continuă, o să avem exod. Deja avem în diaspora mai mulți cercetători români, avem 15.000 în țară și 50.000 în diaspora. Sunt colegi care vor și să protesteze‟, a punctat acesta.

„Nu se întreabă nimeni din ce trăiesc acum aceste institute, acești cercetători?‟, se întreabă, retoric, pe Contributors.ro, și Cristian Mihail Teodorescu, președintele Consiliului Științific din cadrul Institutului pentru Fizica Materialelor.

Fără bani pentru salariile pe februarie și martie

Într-o scrisoare a Consiliului Institutelor de Cercetare din România, datată 10 martie, Mihaela Doni – președinta organizației – avertizează ministerul de resort că institutele sunt în imposibilitatea de a plăti lefurile pe două luni.

„Aceste credite au fost deja epuizate la majoritatea institutelor, iar plata drepturilor salariale aferente lunii februarie și martie nu va putea fi realizată, ceea ce va duce la acumulare de datorii salariale față de angajați, precum și datorii la furnizori și către bugetul statului‟, avertizează aceasta.

Autoritățile lucrează la deblocarea banilor

Autoritățile sunt conștiente de problemă. Ciprian Teleman, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, spune că situația provine din faptul că nu există bugete multianuale.

„Sunt conștient de probleme, sunt cauzate de modul în care se face finanțarea de 30 de ani în România, fără bugete multianuale. Practic, la fiecare schimbare de Guvern se întâmplă așa și vrem să schimbăm asta. Lucrăm la un ordin de ministru pe care trebuie să îl semneze domnul Cîmpeanu (ministrul educației – n.r.), care este ordonatorul actual de credite. Vom debloca o parte dintre proiecte, apoi noile competiții se vor deschide după reorganizarea ministerului‟

Ciprian Teleman, ministrul cercetării, inovării și digitalizării:

Oficialul estimează că Hotărârea de Guvern va fi adoptată săptămâna viitoare.

Scrisoarea Consiliului Inst… by Daniel Ionascu

 
 

Urmărește-ne pe Google News