Potrivit UNRWA, mii de oameni au intrat în depozite încercând să obțină provizii. Unul dintre depozite, în Deir al-Balah, este cel în care UNRWA ține proviziile din convoaiele umanitare care vin din Egipt.
„Acesta este un semn îngrijorător că ordinea civilă începe să se destrame după trei săptămâni de război și un asediu ferm asupra Gaza. Oamenii sunt speriați, frustrați și disperați. Tensiunile și frica sunt agravate de întreruperea serviciilor de telefonie și liniilor de comunicare prin internet. Ei simt că sunt pe cont propriu, izolați de familiile lor din Gaza și de restul lumii”, a declarat Thomas White, directorul pentru afaceri al UNRWA în Fâșia Gaza.
Livrările de ajutoare către Gaza au fost sufocate în contextul bombardamentelor israeliene asupra enclavei palestiniene dens populate, ca răspuns la atacul al grupării militante Hamas, din 7 octombrie. Până acum, în Fâșia Gaza au intrat peste 80 de camioane cu ajutoare, trecând frontiera cu Egiptul, dar proviziile sunt insuficiente, spun organizațiile umanitare.
„Actualul sistem de convoaie este orientat spre eșec”
Sâmbătă, 28 octombrie, niciun convoi nu a putut intra în Fâșie din cauza opririi serviciilor de comunicații prin telefon și internet, care au început să fie restabilite duminică dimineață.
„Proviziile de pe piață se epuizează, în timp ce ajutorul umanitar care ajunge în Fâșia Gaza cu camioanele din Egipt este insuficient. Nevoile comunităților sunt imense, fie și numai pentru supraviețuirea de bază, în timp ce ajutorul pe care îl primim este sărac și inconsistent”, a mai spus Thomas White.
„Actualul sistem de convoaie este orientat spre eșec. Un număr foarte mic de camioane, procese lente, inspecții stricte, livrări care nu corespund cerințelor UNRWA și ale celorlalte organizații de ajutor și, mai ales, interdicția continuă a combustibilului, toate acestea sunt o rețetă pentru un sistem eșuat”, a adăugat White, făcând apel pentru „o linie de flux regulat și constant de provizii umanitare în Fâșia Gaza” care să răspundă nevoilor civililor.
Potrivit UNRWA, deplasarea masivă a oamenilor din nordul Fâșiei Gaza spre sud, în urma ordinului de evacuare dat de Israel, „a pus o presiune enormă asupra acestor comunități, adăugând o povară suplimentară asupra serviciilor publice, care se prăbușesc”.
„Unele familii au primit până la 50 de rude care s-au adăpostit într-o singură gospodărie”, mai precizează agenția ONU.
Peste 50 de angajați ai UNRWA au fost uciși de la începutul războiului. Și înainte de conflict, organizația afirmase că mandatul său este pus în pericol din cauza lipsei de finanțare.
UNRWA a fost înființată în 1949, după primul război arabo-israelian, și oferă servicii publice, inclusiv de educație, asistență medicală primară și ajutor umanitar în Gaza, Cisiordania, Iordania, Siria și Liban.
Fotografie cu caracter ilustrativ: Profimedia