Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian, va fi prezent mai întâi, sâmbătă dimineaţă, la Brăila, la Catedrala cu hramul „Naşterea Domnului“, unde va săvârşi slujba Sfintei Liturghii. Ulterior, începând cu ora 11.00, ierarhul Dunării de Jos, împreună cu clerul şi credincioşii brăileni, precedaţi de fanfara militară, vor porni de la Catedrală, pe strada Calea Călăraşilor, către faleza Dunării, unde, pe scena special amenajată va avea loc slujba Aghesmei celei Mari, urmată de tradiţionala lansare a crucii în apele Dunării. După recuperarea crucii din apă de către tineri, aceștia vor fi binecuvântați de Părintele Arhiepiscop și răsplătiți pentru efortul depus. Totodată, Arhiepiscopia va pune la dispoziţia credincioşilor circa 7 tone de agheasmă, în cinci căzi şi o cisternă.

Ulterior, de la ora 13.00, IPS Casian va ajunge la Galați, pe faleza superioară a Dunării, în apropierea bisericii medievale Precista, unde va săvârși, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, slujba Aghesmei celei Mari și va ține un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți la eveniment. După acest moment, va lansa, conform tradiţiei, în apele Dunării crucea de lemn pentru a fi scoasă din apă de către temerarii înscriși și pregătiți pentru acest moment. La slujba de pe faleza din Galaţi vor fi pregătite pentru credincioşi circa 6 tone de agheasmă în 12 căzi.

Două cruci de gheaţă pentru Slujba Bobotează, care va avea loc pe 6 ianuarie pe faleza Dunării din Galaţi, sunt pregătite, din cauza temperaturilor crescute de afară, în două matriţe speciale în camera frigorifică a unei firme. În acest fel, se continuă o tradiţie veche când crucile erau realizate pe gerul Bobotezei direct din gheaţa formată pe Dunăre.

Cele două cruci de gheaţă au o înălţime de circa 1,5 metri şi sunt pregătite în camera frigorifică a unei societăţi comerciale din Galaţi. Crucile au fost realizate cu apa turnată în două matriţe speciale, iar una dintre cruci este de rezervă.

La cele două evenimente de Bobotează de la Brăila și Galați din acest an sunt așteptați să participe mii de credincioşi.

La Constanța, pregătirile pentru Bobotează sunt pe ultima sută de metri. IPS Teodosie a oficiat Sfinţirea Mare a Apei, iar voluntarii s-au apucat de îmbuteliat apa în cele 150.000 de PET-uri ce vor fi oferite gratuit credincioșilor, după slujba de Bobotează de pe Faleza Cazinoului.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Biserica Ortodoxă celebrează, pe 6 ianuarie, Botezul Domnului Iisus Hristos sau Boboteaza. Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea ne aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan şi a fost botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Vineri dimineață, începând cu ora 5.00, IPS Teodosie a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. Apoi, de la ora 7.00, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat slujba de Sfinţire Mare a apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează. După ce s-a terminat slujba, voluntarii s-au apucat de umplut cele 150.000 de PET-uri ce vor fi oferite credincioşilor constănţeni de Bobotează.

La Bobotează, vor fi prezenți și peste 250 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile „Tomis“, care vor asigura la Constanţa măsuri de ordine publică. Alături de ei, vor fi şi lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa şi ai Poliţiei Locale. Nu vor lipsi nici militarii Forțelor Navale, peste 100 la număr, care vor participa la pregătirea şi desfăşurarea activităţilor dedicate sărbătoririi Bobotezei. Muzica Militară a Forţelor Navale şi Garda de Onoare vor însoţi procesiunea care va porni de la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel spre faleza Cazinoului.

Două ambarcaţiuni tip Bombard şi un echipaj format din șase militari şi 10 scafandri înotători din structurile Centrului de Scafandri vor asigura buna desfăşurare a ceremonialului de binecuvântare şi sfinţire a apelor.

Anul acesta, apa cu care sunt umplute butoaiele cu apă nu a mai fost adusă cu mașinile de pompieri ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, ci cu o cisternă specială pentru transportul apei potabile.

Citește și: VIDEO/Iuliana Marciuc s-a obișnuit cu plecările lui Adrian Enache. „Cred că singurătatea în doi este mult mai gravă decât singurătatea”

 
 

Urmărește-ne pe Google News