Șase luni de contract cu organizația paramilitară au însemnat pentru unii deținuți și modalitatea de a ieși din închisoare. Au luptat pe frontul ucrainean, unde, dacă au supraviețuit, au obținut apoi grațieri prezidențiale. Adică s-au întors apoi ca oameni liberi, în ciuda pedepselor primite anterior, inclusiv închisoare pe viață pentru crime.
Potrivit șefului Wagner, Evgheni Prigojin, peste 5.000 de foști criminali au fost deja eliberați pentru a se alătura grupării.
Unul dintre aceștia este Georgiy Siukayev, un criminal care a fost recrutat toamna anului trecut din închisoare. Acum, acesta s-a întors în orașul său natal, Țhinvali, micuța capitală a regiunii separatiste Osetia de Sud din Georgia, susținută de Moscova.
Aici, la scurt timp de la revenire, Georgiy a omorât un localnic de 38 de ani, care era îndrăgit și îngrijit de comunitate, având un handicap de dezvoltare.
„A fost iubit de toată lumea din mica noastră comunitate. Un oaspete binevenit la nunți și mese, oamenii chiar aveau grijă de el și îl protejau”, a declarat jurnalistul Alik Puhati, originar din Osetia de Sud.
Crima a fost filmată și publicată pe rețelele de Telegram. În imagini se vede cum Georgiy îl lovește cu picioarele, pentru ca apoi să-l înjunghie mortal.
„Toată lumea este în stare de șoc. Oamenii se întreabă: «Cum de s-a putut întâmpla așa ceva?»”, a spus Puhati.
Comentând cazul, Prigojin a susținut că Siukayev i-a apărat pe trecători, care ar fi fost hărțuiți. Însă Anatoli Bibilov, fostul președinte al Osetiei de Sud, a respins afirmația lui Prigojin, spunând că a murit „un om bun și inofensiv pe care toată lumea, cu rare excepții, îl iubea”.
Dar cazul lui Georgiy Siukayev nu este unul singular. Punerea în libertate a deținuților recurați pentru război a alimentat temerile că acești oameni vor continua să comită alte infracțiuni.
O pensionară de 85 de ani, ucisă în propria casă de un recidivist
Uciderea lui Tsugri nu este prima crimă despre care se crede că a fost comisă de un deținut grațiat după ce a luptat alături de trupele Wagner în Ucraina.
La sfârșitul lunii martie, Iulia Buiskich, o pensionară în vârstă de 85 de ani, a fost ucisă acasă, în orașul Novyj Burets din regiunea Kirov, situat la aproximativ la 965 de kilometri est de Moscova.
Autorul crimei, Ivan Rossomakhin, în vârstă de 28 de ani, era deja recidivist atunci când a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru crimă în 2020. Și el a fost recrutat de Prigojin și s-a întors recent în orașul său natal după ce a luptat în Ucraina.
Vestea revenirii lui Rossomakhin a tulburat profund modesta comunitate de câteva sute de persoane din Novyj Burets și a dus la organizarea unei reuniuni a primăriei. În timpul întâlnirii, șeful poliției, Vadim Varankin, a promis că „problematicul scandalagiu” Rossomakhin va fi îndepărtat din oraș pe 28 martie.
Dar o zi mai târziu, pe 29 martie, Rossomakhin a intrat în casa Iuliei Buiskich, unde se crede că a ucis-o cu un topor.
„Statul și personal Putin și Prigojin sunt vinovați pentru moartea Iuliei și ar trebui să răspundă pentru aceasta”, a declarat o rudă apropiată a bătrânei, vorbind sub protecția anonimatului.
Această rudă a Iuliei Buiskich, precum și alți membri ai familiei contactați de publicația The Observer, au spus că se tem de represalii din partea statului pentru că au vorbit împotriva grupului Wagner.
Prigojin le-a promis deținuților grațiați sprijin
Anterior în cursul acestui an, președintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege prin care se consideră infracțiune penală criticarea publică a luptătorilor Wagner sau publicarea de relatări negative despre aceștia. La scurt timp după aceea, un activist rus care a dezvăluit detalii despre înmormântările mercenarilor Wagner uciși în Ucraina a fugit din Rusia.
Prigojin, un aliat de lungă durată al lui Putin, a garantat că îi va ajuta pe foștii condamnați care și-au terminat contractele în Ucraina dacă vor avea probleme cu forțele de ordine.
„Poliția ar trebui să vă trateze cu respect. Dacă nu sunt rezonabili… eu însumi voi suna și voi rezolva lucrurile cu guvernatorii și așa mai departe. Vom găsi o soluție”, a spus recent Prigojin în fața unui grup de foști deținuți.
Susținerea din partea lui Prigojin, una dintre cele mai notorii figuri din Rusia, va contribui la apariția unui sentiment tot mai mare de impunitate resimțit de deținuții care se întorc acasă, a declarat un reprezentant al organizației „Russia Behind Bars”, un ONG care monitorizează respectarea drepturile deținuților.
„Aveam impresia că pot scăpa cu orice”
Unul dintre acești foști infractori este Alexey Savichev, care s-a întors în martie în orașul său natal Voronej, un oraș din sud-vestul Rusiei.
Savichev, în vârstă de 49 de ani, un criminal condamnat, recrutat de Wagner în septembrie anul trecut, a luptat timp de șase luni în Ucraina, mai întâi în bătălia pentru orașul Soledar și, după cucerirea acestuia, în Bahmut.
La începutul acestei săptămâni, într-un interviu acordat The Observer, el a recunoscut că a ucis și torturat „zeci” de prizonieri de război ucraineni.
Întors la Voronej, Savichev a declarat că a cheltuit rapid întreaga sumă pe care a câștigat-o în timp ce era sub contract cu Grupul Wagner – aproximativ un milion de ruble (10.000 de lire sterline) – pe „alcool și prostituate”.
„Beam practic non-stop, în sfârșit aveam libertate și mulți bani”, a spus el.
Savichev a descris și modul în care poliția din Voronej îl reținea ocazional pentru tulburarea ordinii publice, noaptea târziu.
Dar, potrivit relatării sale, a fost eliberat de fiecare dată după ce le-a arătat polițiștilor câteva dintre medaliile pe care le-a primit pentru că a luptat în Ucraina, inclusiv o distincție prezidențială acordată pentru „curaj”.
„Polițiștii m-au tratat oarecum ca pe un erou”, s-a lăudat Savichev, adăugând că ofițerii îl invitau la un ceai pentru a asculta povești despre timpul petrecut alături de trupele Wagner.
„Aveam impresia că pot scăpa cu orice”, a mai spus acesta.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina