Cu toate acestea, pentru plățile sunt efectuate de sistemul de pensii germane, autoritățile belgiene nu au date exacte cu privire la numărul de foşti colaboratori ai naziştilor care încă beneficiază de pensii. De astfel, nu este clar dacă foștii naziști care beneficiază de pensiile germane încă mai locuiesc pe teritoriul belgian.

Petiţia de sistarea a pensiilor germane a fost lansată la iniţiativa Grupului Memorial, format din belgienii care au supravieţuit lagărelor naziste şi care doresc reamintirea ocupaţiei. ”Vom discuta problema cu ceilalţi miniştri pentru a identifica o soluţie”, a explicat ministerul Sistemului de Pensii, potrivit sursei citate.

După cel de-al doilea război mondial, aproximativ 57.000 de colaboratori belgieni au fost condamnaţi, pentru că au jucat un rol important în identificarea evreilor şi trimiterea lor spre lagărele de exterminare naziste. Leon Degrelle, care a condus forţele colaboratorilor belgieni sunt ocupaţia nazistă, a fugit în Spania, unde a fost protejat de dictatura fascistă a lui Franco şi a decedat de bătrâneţe în 1994. Autorităţile belgiene l-au condamnat în absenţă pe Degrelle la pedeapsa capitală pentru trădare, însă colaboratorul naziştilor a dus o viaţă prosperă în Spania lui Franco.

O anchetă a istoricilor a demostrat că belgienii colaboratori au lucrat îndeaproape cu forţele de ocupaţie pentru a persecuta comunitatea evreiască și că sentimentul antisemit era larg răspândit în societatea belgiană în acel moment.

 
 

Urmărește-ne pe Google News