Numeroase manifestații și greve au fost anunțate în toată Franța, în semn de protest față de reforma codului muncii preconizată de executiv, însă cele mai mari sindicate s-au distanțat de această acțiune. Mai multe marșuri au fost organizate în Paris, Marsilia, Lyon și Nantes, precum și în alte mari orașe.
Primele proteste au avut loc în Marsilia și Nisa, precum și Bordeaux, mii de oameni participând la aceste acțiuni. Organizatorii acțiuni speră că un număr mai mare de francezi să ia parte la acțiunea din capitală.
Cu toate acestea, președintele Emmanuel Macron a „pierdut” aceste manifestații, căci liderul francez a plecat spre Caraibe, pentru a vedea pabubele provocate de uragnanul Irma. El urmează să viziteze insulele St. Martin și St. Barts, care au fost printre cele mai grav afectate de urgie.
Reforma codului muncii, primul test al președinției Macron
Emmanuel Macron a afirmat în timpul campaniei electorale că va reduce șomajul la 7% până în 2022, rata ajungând în prezent la aproximativ 9,5%. Astfel, el a propus o reformă a codului muncii, care ar avea ca scop să aducă mai multă flexibilitate pe piața muncii. Mai precis, noile legi oferă angajatorilor mai multă flexibilitate privind negocierea salariilor, plafonează plățile compensatorii și simplifică procedura de concediere.
Aceste măsuri i-au atras critici liderului francez, însă acesta a făcut mai multe declarații care arată că nu va renunța. Săptămâna trecută, aflat într-o vizită în Grecia, Emmanuel Macron a afirmat că „nu va ceda în fața leneșilor, în fața cinicilor și nici în fața extremelor”, amintește BBC News. De altfel, această afirmație a fost folosită pentru a îndemna oamenii să iasă în stradă.
Cu toate acestea, mișcarea de protest contra reformei codului muncii și contra ordonanţelor guvernamentale care vor permite aplicarea sa nu s-a bucurat de amploare așteptată de organizatori, în contextul în care, în 2016, peste 400.000 de oameni au ieșit în stradă.
Citește și: La 7 ani de la moartea lui Adrian Păunescu, fiul lui reînvie Cenaclul Flacăra! ”A fost cea mai tare mișcare nonconformistă de pe vremea lui Ceaușescu și spiritul ei e încă viu”