India a raportat duminică, pentru a doua zi consecutiv, mai mult de 4.000 de decese asociate COVID-19 şi 403.738 de infectări în ultimele 24 de ore, într-un moment în care sistemul sanitar face față cu greu crizei. Cele 4.092 de decese au ridicat bilanţul total la 242.362, iar experții avertizează că multe morți sunt probabil neraportate oficial.

În tot acest context epidemic grav, mai mulți medici din această țară au tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului cazurilor de mucormicoză, o infecție periculoasă și potențial letală, supranumită și „ciuperca neagră”, care îi afectează pe pacienții COVID.

Ce este mucormicoza

Infecția a fost observată mai ales la pacienții COVID cu comorbidități sau în rândul celor care se recuperează după boală, dar care suferă de diabet, afecțiuni renale, insuficiență cardiacă, cancer sau au virusul HIV.

Sinusurile, creierul, plămânii, pielea și sistemul gastrointestinal sunt de cele mai multe ori afectate.

Persoanele cu sistemul imunitar slăbit sunt mai predispuse la dezvoltarea infecției. Sporii, care se pot afla pe sol, plante, în gunoiul de grajd sau pe fructele în descompunere, ajung în plămâni prin inhalare.

„Îi voi scoate ochiul ca să-i salvez viața”

Akshay Nair, medic oftalmolog, urma să intre în blocul operator, pentru a interveni chirurgical în cazul unei tinere de 25 de ani. Fata scăpase de infecția cu COVID în urmă cu trei săptămâni, scrie BBC.

Bolnavă de diabet, tânăra se afla deja pe masa de operație, unde un alt specialist îi îndepărta țesuturile afectate de mucormicoză. După ce colegul său își încheia procedura, medicul Nair urma să facă partea mai complicată.

Îi voi scoate ochiul, pentru a-i salva viața. Așa funcționează această boală.

Medicul Akshay Nair:

Medicul Nair crede că mucormicoza, care are o rată globală a mortalității de 50%, poate fi declanșată de utilizarea steroizilor, un tratament care poate salva viețile pacienților cu forme grave de COVID-19, dar, de asemenea, poate reduce imunitatea. Se crede că această scădere a imunității ar putea declanșa cazurile de mucormicoză.

Dr. Nair, care lucrează în trei spitale din Mumbai, unul dintre cele mai afectate orașe din al doilea val al epidemiei, spune că a văzut deja aproximativ 40 de pacienți suferind de infecția fungică doar în luna aprilie. Mulți dintre aceștia erau diabetici care își reveniseră după COVID-19, acasă. 11 dintre ei a trebuit să le fie îndepărtat chirurgical un ochi.

Între decembrie și februarie, șase dintre colegii săi din cinci orașe – Mumbai, Bangalore, Hyderabad, Delhi și Pune – au raportat 58 de cazuri de infecție. Majoritatea pacienților au contractat-o între 12 și 15 zile după recuperarea după COVID-19.

„Unii erau atât de bolnavi, încât nu i-am putut opera”

Și spitalul Sion din Mumbai a raportat 24 de cazuri de infecție fungică în ultimele două luni, în comparație cu șase cazuri pe an, potrivit doctorului Renuka Bradoo, șeful Secției ORL. Din cele 24 de persoane, 11 și-au pierdut un ochi, iar șase au murit.

În orașul Bangalore, dr. Raghuraj Hegde, chirurg, a avut 19 cazuri de mucormicoză în ultimele două săptămâni, majoritatea pacienți tineri: „Unii erau atât de bolnavi, încât nici măcar nu i-am putut opera”.

Pacienții care suferă de infecția fungică au, de obicei, simptome de nas înfundat, umflarea și durerea de ochi sau căderea pleoapelor.

Medicii spun că majoritatea pacienților lor ajung târziu la doctor, când își pierd deja vederea, iar singura șansă de a opri infecția să ajungă la creier e extirparea chirurgicală a ochiului.

În cazuri foarte rare, medicii au fost nevoiți să îndepărteze chirurgical maxilarul, pentru a opri răspândirea bolii.

O injecție intravenoasă antifungică, al cărei preț este de circa 40 de euro doza, și care trebuie administrată în fiecare zi timp opt săptămâni este singurul medicament eficient împotriva bolii.

Ca și în cazul COVID, oficialitățile minimizează această boală. Un înalt oficial guvernamental a declarat pentru BBC că „nu există un focar considerabil”.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News