Fenomenul cerșetoriei digitale este în creștere în România, arată cele mai recente trenduri online.
„Hai, donați, donați, donați!”, este mesajul oamenilor care caută o sursă suplimentară de finanțare, pe TikTok. O seamă de creatori de conținut sunt orientați să profite de mila vizitatorilor.
„Donați oricât, vă rog eu! Cincizeci de bani, un leu, doi lei, cât vreți!”. Multă lume este receptivă la astfel de mesaje, venite din partea unor oameni care arată că ar avea probleme. Tranzacțiile se fac exclusiv pe Revolut.
Sunt și tranzacții de câțiva lei, dar și de 50 sau 100 de lei. Nu există nicio cauză socială specială.
Contributorii donează lei sau euro
De exemplu, un calcul făcut în cazul unui utilizator din „industria” donațiilor pe TikTok arată că acesta reușește să strângă în jumătate de oră aproximativ 400 de lei, prin simplul apel repetat: „Donați, donați, 5 lei, 10 lei!”, spune aproape fără încetare. Banii curg, de la utilizatori aflați în diverse zone ale României și rătăciți în filmul său.
„Bani din mila Domnului” este descrierea live-ului unui alt internaut pe aplicația respectivă. „Intrați și donați, donați!”, spune acesta.
Cei care sunt urmăresc live-urile unde e filmat doar telefonul văd în timp real ce banii primesc „creatorii”. „Mulțumesc!”, se aude la foc automat.
Oamenii trimit în contul de Revolut indicat pe ecran lei, euro, dolari sau lire.
Cerșetoria se pedepseşte cu închisoare
Dacă vorbim pe lege, Codul Penal stipulează clar la articolul 326 că cei care cerșesc pot ajunge în spatele gratiilor.
„Fapta persoanei care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 ani”, se arată în lege.
Tot în Codul Penal mai există un articol, 214, care se referă la „Exploatarea cerşetoriei”.
În lege stă scris că „fapta persoanei care determină un minor sau o persoană cu dizabilităţi fizice ori psihice să apeleze în mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material (…) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Conform oficialilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 București, studiile arată că un cerşetor poate câştiga până la 5.000 de lei lunar, aceşti bani fiind de cele mai multe ori utilizaţi nu de persoana care apelează la mila cetăţenilor sau de familia acesteia, ci de terţe persoane care coordonează reţele care practică cerşetoria.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
AndreyRlz • 21.08.2024, 11:51
I auziți acuma nu mai are voie omul nici sa ceara bani pe TikTok în donații ca trimite Libertatea politia peste el, halal Libertatea
Marinela1234 • 21.08.2024, 10:55
Va dati seama ca un ziar care cerșea bani tot prin donatii scrie acum articole despre aia după tik tok ca cerșesc ,doamne ferește ce tupeu de Bulai au
Galateea • 21.08.2024, 10:28
nu e prost cel care cere, ci acela care da!!!!!!!!!! iar prostia la romani e mare!!!!!!!!!!!!!!
Marinela1234 • 21.08.2024, 10:57
Galateea • 21.08.2024, 10:28
nu e prost cel care cere, ci acela care da!!!!!!!!!! iar prostia la romani e mare!!!!!!!!!!!!!!
Pai asta care a scris articolul și cu colegii lui de la Libertatea cerseau și ei prin donatii bani și acum au tupeu de *** sa scrie de alții ca sunt cerșetori
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.