Producătorii susţin că s-a ajuns în această situaţie din cauza introducerii aşa-numitei taxe de clawback, cea care le impune să returneze statului o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de compensate, transmite B1TV. De exemplu, în loc de 7 lei cât era un medicament pentru scăderea colesterolului, cei bolnavi trebuie să scoată din buzunar 23 de lei, adică de trei ori mai mult. Aceeași situație este și în cazul pastilelor recomandate cardiacilor. Medicamentul de 38 de lei a fost înlocuit cu altul care ajunge la. 60 de lei.

Oamenii căută cu disperare, dintr-o farmacie în alta, tratamentul de care au nevoie. Însă, la final, sunt nevoiți să accepte un alt produs, cu același efect, nu și cu același preț. Medicamentele ieftine au început să fie retrase de pe piață încă din anul 2011, după introducerea aşa-numitei taxe de clawback. Aceasta le impune tuturor producătorilor să returneze statului o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de compensate.

Conducerea unei firme din Constanța spune că a renunțat să mai producă un medicament pentru hipertensiune care costa doar 3 lei și 50 de bani. Înlocuitorul pe care îl găsesc pacienții în farmacii costă peste 20 de lei, adică de aproape şase ori mai mult. Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România cere Parlamentului calcularea diferențiată a taxei de clawback.

De la introducerea acestei taxe, peste 2.000 de produse cu prețuri mai mici au dispărut de pe piață, dintre care 700 doar anul trecut. Acesta este şi motivul pentru care sute de salariați din domeniul farmaceutic au fost disponibilizați.

Producătorii susţin că, de la 1 iulie, ar putea să dispară alte 28 de medicamente originale pentru boli cardiovasculare, 19 pentru afecţiuni neurologice şi 7 pentru probleme respiratorii.

În total sunt 123 de medicamente, iar unele nu au înlocuitor.

MEDICAMENTE PE CALE DE DISPARIȚIE:

– 28 medicamente cardiologie

– 19 medicamente neurologie

– 8 medicamente endocrinologie

– 7 medicamente afecțiuni respiratorii

– 6 medicamente oncologie

– 6 medicamente dermatologie

sursa: studiul publicat de ARPIM

Există un risc foarte mare ca 800.000 de pacienţi români să rămână anul acesta fără terapii. Acest lucru se datoreaza noii metodologii de calcul a preţurilor. Care taie din preţul medicamentelor originale aproape 35%. Companiile farmaceutice refuză micşorarea preţurilor, iar presiunea este resimţita de câteva luni printr-o criză de medicamente.

Pana la 1 martie, producatorii trebuie să-şi depună dosarele cu noile preţuri scăzute, ori le scot de pe piaţa românească.

 
 

Urmărește-ne pe Google News