Baraje rutiere au fost înființate în mai multe orașe din Serbia, inclusiv în al doilea oraș ca mărime, Novi Sad, în vestul Serbiei, în Sabac, în Uzice și Niș în sud, dar și în Zajecar, în est.

https://twitter.com/SerbiaBased/status/1467139681305473024?ref_src=twsrc%5Etfw

Oamenii au ocupat principalul pod din capitala Belgrad și scandează „ Rio Tinto pleacă de la râul Drina!”. Aceștia țin în mână pancarte cu mesajele „Opriți investitorii, salvați natura” sau „ Nu ne oferim cadou natura, în Serbia”.

Compania Rio Tinto a promis că va respecta toate standardele europene de mediu, însă activiștii de mediu spun că mina de litiu, în valoare de 2,4 miliarde de dolari, pe care plănuiesc să o exploateze va polua ireversibil apa potabilă din zonă.

Protestatarii sunt nemulțumiți de legea referendumului, adoptată luna trecută, care va îngreuna opoziția oamenilor împotriva proiectelor poluante, precum și de o nouă lege a exproprierii, care facilitează achiziția de către stat a terenurilor private.

Protestul cade într-un moment nepotrivit pentru Partidul Popular Progresist, care se află la guvernare, în contextul în care, anul viitor, vor avea loc alegeri parlametnare și prezidențiale.

Președintele Aleksandar Vucic a postat pe Instagram o fotografie din localitatea Gornje Nedeljice, unde Rio Tinto deja a început să cumpere teren pentru exploatarea litiului. Șeful statului a precizat că de îndată ce studiile de mediu vor fi finalizate va convoca un referendum pentru ca oamenii să ia o decizie în privința proiectului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News