De aproape două veacuri, Sfântul Antonie cel Mare este cinstit la Biserica Domnească „Sfântul Anton”-Curtea Veche din Capitală. Dar, abia în vara anului trecut, la aproape jumătate de an de la sărbătoarea hramului, moaștele Sfântului au fost aduse la Biserica Domnească, de la biserica abației Saint-Antoine-lAbbaye, din localitatea LAbbaye de Saint-Antoine, de lângă Grenoble-Franța.
Moaștele Sfântului Antonie au fost descoperite prin revelație divină
”Din studiul istoriografiei antice, medievale și moderne se poate constata că Sfintele Moaște ale Sfântului Antonie cel Mare au fost descoperite prin revelație divină, în Egipt, încă din anul 561; că în veacul al VII-lea, în timpul cuceririi arabe a Egiptului, au fost mutate la Constantinopol și că în anul 1070 au fost duse de cavalerul Jocelin în Franța, unde sălășluiesc și astăzi, în Abația Saint-Antoine”, explică preotul profesor doctor, Constantin Pătuleanu.
Părticele din Moaștele sfântului Antonie cel Mare, aduse din Franța
Pe baza acestor date, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la inițiativa părintelui paroh Gheorghe Zaharia, de la Parohia „Sfântul Antonie”-Curtea Veche din București, s-a adresat Episcopului de Grenoble, Guy de Kerimel, prin mijlocirea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, cu rugămintea de a primi un fragment din moaștele Sfântului Antonie cel Mare.
”La data de 15 martie 2017, Episcopul Guy de Kerimel a dăruit Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, un fragment din Sfintele Moaște ale Sfântului Antonie cel Mare, care de aproape 1.000 de ani se află în biserica abației Saint-Antoine-lAbbaye. Documentul întocmit și semnat în abația Saint-Antoine de către Episcopul Guy de Kerimel, care însoțește fragmentul din sfintele moaște, menționează clar: „Așa cum se poate constata după sigiliile intacte și documentele așezate în raclă de către predecesorii mei, proveniența lor este autentică”. În data de 27 aprilie 2017, Înaltpreasfințitul Mitropolit Iosif a adus Sfintele Moaște la Reședința Patriarhală din București. Acestea sunt așezate în 4 iulie 2017, în racla de argint executată la Atelierele Patriarhiei Române și sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. La aceeași dată, Sfintele Moaște au fost depuse în Biserica „Sfântul Antonie”-Curtea Veche din București. Venirea moaștelor Sfântului Antonie la București reprezintă încununarea dorinței arzătoare și a eforturilor deosebite făcute de părintele paroh Gheorghe Zaharia pentru aducerea acestora la parohia pe care o slujește cu jertfelnicie” mai spune profesor doctor, Constantin Pătuleanu.
Episcopul vicar patriarhal, Ieronim Sinaitul, care a oficiat, miercuri, slujba sfintei Liturghii a amintit despre bucuria pe care o au credincioșii parohiei, de a se putea închina la moaștele sfântului lor.
Apoi, ierarhul a comparat asprimea nevoinței Sfântului Antonie cu cea a Sfântului Ioan Botezătorul și a explicat de ce Sfântul Antonie, și în general monahii, se retrag din lume.
„Sfântul Antonie s-a separat din lume, nu pentru că ar fi detestat-o ci ca să se roage pentru ea, ca să se liniștească de influențele nefaste pe care le poate aduce viața cotidiană asupra unui om care dorește să se roage în liniște, să mediteze, să experimenteze virtuțile. În mijlocul lumii este mai greu. De aceea au existat persoane care au dorit să se retragă din zgomotul și din ispitele lumii încă din Vechiul Testament”, a precizat PS Ieronim.