Această plantă înflorește foarte rar, uneori o dată la zece ani, iar fiecare înflorire durează între 24 și 48 de ore, făcând-o un eveniment foarte dorit, care atrage mulți vizitatori. Cunoscută și sub numele de Titan Arum, planta își are numele de la faptul că emite un miros putred atunci când înflorește, pentru a atrage polenizatori precum muștele și gândacii.

Ce părere au avut vizitatorii

„Este groaznic”, a declarat un vizitator, tușind și acoperindu-și gura.

„Miroase a oposum mort”, a adăugat un copil mai direct.

Alți vizitatori au descris mirosul ca fiind similar cu cel al unui șoarece mort sau al unui iaz în descompunere. Grădina Botanică va rămâne deschisă până marți seara, când se așteaptă ca floarea să se ofilească. Pentru cei care nu pot ajunge la fața locului, grădina oferă și un live stream, care a atras deja zeci de mii de vizualizări din întreaga lume, potrivit site-ului orașului.

Unii vizitatori au revenit de mai multe ori pentru a urmări evoluția florii, observând cum frunza sa se înfășoară lent în jurul spadixului galben, înalt, din centru – o coloană verticală cu sute de flori mici la bază.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Cum a ajuns „floarea-cadavru” la Grădina Botanică din Adelaide

Floarea a fost dăruită Grădinii Botanice Geelong în 2021 de Herbierul de Stat din Adelaide, iar de atunci, horticultorii au urmărit cu răbdare semnele unei posibile înfloriri. Pe 11 noiembrie, planta a început, în sfârșit, să înflorească, iar aproximativ 5.000 de persoane au venit să o vadă în prima zi, a declarat directorul Geelong Parks, Reese McIlvena.

„Pe măsură ce Grădina Botanică Geelong găzduiește acest eveniment extraordinar, putem aprecia importanța grădinilor botanice în conservarea speciilor rare și unice. Titan Arum, o specie pe cale de dispariție, este cea mai mare floare de carpen, iar protejarea sa este esențială, având în vedere că populația sălbatică este în scădere”, a declarat Ali Wastie, șefa executivă a orașului Geelong.

De unde provine „floarea-cadavru”

Planta este originară din Indonezia și este considerată „pe cale de dispariție” în Lista roșie a IUCN, din cauza defrișărilor și degradării habitatului său natural din pădurile din Sumatra, care au fost transformate în plantații de lemn, hârtie și palmier de ulei.

Titan Arum poate trăi între 30 și 40 de ani, dar înflorește doar de câteva ori în viața sa. IUCN estimează că mai există doar câteva sute de plante în natură. În prezent, planta este protejată legal în Indonezia, iar multe grădini botanice din lume, inclusiv una din California, o cultivă pentru a sprijini conservarea speciei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News