Mii de persoane și-au părăsit locuințele în timpul nopții, în timp ce tancurile și avioanele israeliene bombardau Karara, Abassan și alte zone menționate în ordinele de evacuare, au spus civili și presa Hamas.
„Unde ne vom duce? De fiecare dată când oamenii se întorc la casele lor și încep să își reconstruiască o parte din viață chiar și pe dărâmăturile caselor lor, ocupația trimite tancurile înapoi pentru a distruge ce a mai rămas”, a declarat pentru Reuters Tamer, un om de afaceri în vârstă de 55 de ani, care a fost strămutat de șase ori începând din 7 octombrie.
Potrivit armatei israeliene, au fost lovite zone din Khan Younis de unde luni au fost trase aproximativ 20 de rachete spre teritoriul Israelului. Printre ținte s-au numărat depozite de arme și centre operaționale.
Jihadul Islamic, un grup aliat al Hamas, a revendicat atacul cu rachete, afirmând că acesta a fost un răspuns la „crimele inamicului sionist împotriva poporului nostru palestinian”.
Forțele armate israeliene spun că au fost luate măsuri înainte de lovituri pentru a se asigura că civilii nu sunt răniți, permițându-le să evacueze zona.
De asmenea, armata a acuzat Hamas că folosește infrastructura civilă și populația drept scuturi umane, lucru negat de gruparea palestiniană.
În zonele vizate de ordinele de evacuare se află și Spitalul European din Gaza, care deservește atât Khan Younis, cât și Rafah, iar oficialii medicali au fost nevoiți să evacueze pacienții și familiile care se adăpostiseră în instituție, au declarat martori și medici.
Unii dintre civili au plecat către vest, în zona Mawasi de lângă plajă, desemnată drept zonă umanitară, dar care este supraaglomerată de familii strămutate. Alții au dormit pe stradă.
Israelul spune că operațiunea sa din orașul sudic Rafah împotriva Hamas se va încheia în curând. Ulterior, forțele armate israeliene se vor concentra pe operațiuni la scară mai mică menite să împiedice Hamas să se regrupeze, spun oficialii.
„Ne apropiem de sfârșitul fazei de eliminare a armatei teroriste a Hamas și vom continua să lovim rămășițele acesteia”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu.
Între timp, eforturile mediatorilor arabi de a obține o încetare a focului, susținute de Statele Unite, au stagnat.
Hamas susține că orice acord trebuie să pună capăt războiului și să ducă la o retragere completă a Israelului din Gaza, în timp ce Israelul afirmă că va accepta doar pauze temporare în lupte până când Hamas va fi eradicat.
Războiul dintre Israel și Hamas a izbucnit pe 7 octombrie 2023, după ce gruparea a lansat un atac asupra Israelului, unde a ucis 1.200 de persoane și au luat aproximativ 250 de ostatici, potrivit numărătorii israeliene.
În ofensiva lansată de Israel ca represalii au fost uciși aproape 38.000 de oameni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.
Foto: Profimedia