Astfel, înghesuiala a fost cuvântul de ordine, o mulțime de curioși adunându-se să testeze liftul care a costat aproape 11 milioane de lei. Liftul urcă pe o distanţă de aproape 175 de metri, la o diferenţă de nivel de aproape o sută de metri, astfel de instalații mai găsindu-se la Salzburg, Porto sau Zagreb. Este proiectat să facă 12 curse pe oră, cu maximum 20 de persoane în cabină, având o viteză de urcare de doi metri pe secundă. Preţul unei curse dus-întors costă 12 lei pentru adulţi şi şase lei pentru copii. Sarcina constructorului nu a fost una uşoară, peste 1.800 de metri cubi de piatră fiind săpaţi manual de muncitori, iar pentru turnarea pilonilor şi transportul materialelor, un elicopter militar a făcut peste 100 de curse.
Un alt punct de atracție pentru râșnoveni și turiști în aceste zile a fost Festivalul Național Ecvestru, de această fiind vorba de un eveniment de mare tradiție, devenit deja un brand al orașului. Cea de-a XIII-a ediţie a festivalului a adus pe Valea Cetăţii peste 100 de cai, dar și mii de spectatori, care au aplaudat la ”scenă deschisă” prestaţiile cailor care s-au întrecut atât la tracţiune, cât şi la frumuseţe. Astfel, săriturile peste obstacole, demonstraţiile de dresaj, cascadoriile, parada trăsurilor sau concursurile de tracţiune au reprezentat adevărate show-uri oferite de unele din cele mai frumoase exemplare cabaline din ţară.
Momentul cel mai aşteptat de public s-a consumat sâmbătă, atunci când au avut loc cele două probe de tracţiune. La proba de dublu, perechile s-au „luptat” cu un buștean care a cântărit nu mai puțin de trei tone, record în istoria competiției. Participanții au avut la dispoziție câte trei minute, iar cei care au reușit să parcurgă cea mai mare distanță, caii râșnoveanului Ionuț Veleanu, au devenit campioni. „Al meu e Voicu. Are nouă ani și îi hrănesc cu făină, ovăz. Mă ajută și la pădure, dar particip și la diverse competiții cu ei în țară. Ultima oară am fost la Cluj”, ne-a spus proprietarul lui Voicu, unul dintre caii perechii câștigătoare. Partenerul acestuia, Gheza, a reușit să câștige și proba de simplu, cu 32 de participanți, parcurgând cea mai mare distanță cu bușteanul de 1.100 de kilograme „în spate” într-un minut. „Ovăzul, porumbul, dar mai ales 200 de grame de bici zilnic îl fac să fie atât de bun. Nu am răbdare să merg la competiții în țară, vin doar la această petrecere tradițională a orașului nostru”, a glumit Ilie Iancu, proprietarul câștigătorului de la simplu.