Cuprins:
Protestele au avut loc în mai multe orașe, inclusiv Belgrad, Niș și Novi Sad
Manifestanții au blocat intersecții și au afișat bannere cu o mână însângerată, simbolizând corupția și clientelismul din guvernul sârb.
Studenții consideră că aceste probleme au dus la prăbușirea acoperișului gării, la scurt timp după finalizarea lucrărilor de restaurare de către un consorțiu chinez.
Proteste în Belgrad
În capitală, studenții au mărșăluit către Ministerul Educației, lăsând manuale pe scări în sprijinul liceenilor.
„Ministerul Educaţiei a decis să scurteze semestrul şi să devanseze vacanţa de iarnă cu o săptămână. Liceenii au acordat un mare sprijin luptei noastre pentru satisfacerea revendicărilor şi au dat dovadă de solidaritate. Acum este timpul ca noi să îi sprijinim”, a postat o asociație de studenți din Belgrad pe Instagram.
Acțiuni în Niș și Novi Sad
În Niș, manifestanții au blocat o intersecție lângă Tribunalul de Primă Instanță, ținând 15 minute de reculegere. Alți studenți au blocat un sens giratoriu aproape de Parcul Științific și Tehnologic.
La Novi Sad, protestele s-au desfășurat la sediul radioului și televiziunii publice din Voivodina. Angajații postului s-au alăturat manifestanților, ieșind în fața clădirii la ora 11.52 pentru 15 minute de reculegere.
Cererile și acuzațiile protestatarilor
Protestatarii au cerut demiterea redactorului-șef al primului program al postului, Nenad Cacic, acuzându-l de cenzură și acoperire inadecvată a accidentului de la Novi Sad.
Manifestanții consideră că lipsa de transparență și corupția endemică au contribuit la tragedia din 1 noiembrie.
Aceste proteste fac parte dintr-un val persistent de manifestații în Serbia, reflectând nemulțumirea față de gestionarea situației de către autorități și cererea pentru mai multă responsabilitate în sectorul public.